Kosovska Mitrovica / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Haradinaj: Otvorićemo privremene veleprodajne centre na severu Kosova

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio je juče da će Vlada Kosova “zajedno sa kosovskim biznismenima”, otvoriti privremene veleprodajne centre u opštinama na severu Kosova kao odgovor na “pokušaj Srbije da simulira humanitarnu katastrofu” na tom području.

Reagujući na dvodnevno zatvaranje prodavnica i drugih uslužnih objekata u opštinama na severu Kosova, Haradinaj je ocenio da je reč o “još jednom pokušaju Srbije da destabiliše Kosovo” i “specijalnom ratu koji vode strane agenture”. “Danas smo još jednom dali institucionalni odgovor na sve akcije Srbije, odgovor koji će zapečatiti suverenitet zemlje, pokazati građansku solidarnost, odgovornost i brigu Vlade prema svim građanima Kosova”, naveo je Haradinaj, a preneo “Kossev”. A ministar trgovine i industrije Kosova Endrit Šalja je juče boravio u Kosovskoj Mitrovici gde je uz pratnju policije ispratio kombi sa hranom za opštine na severu Kosova. On je rekao da se radi o mobilnim tačkama snabdevanja mlekom, brašnom, uljem i drugim proizvodima. Kako se ističe, prodavnice na severu Kosova biće zatvorene i danas u znak protesta zbog taksi od 100 odsto koje je kosovska vlada uvela prošle godine na uvoz robe iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je zatvaranje prodavnica “posledica onoga o čemu mi pričamo sedam meseci unazad”. „Ne možete da dobijate ‘na kašičicu’ stvari alternativnim pravcima. Došlo je čak do toga da se puca na kamione sa hranom, a da na to niko ne reaguje. Pratićemo situaciju i u svakom trenutku biti spremni da pomognemo našim građanima na Kosovu“, navela je Brnabić.

“Kosovska Mitrovica se danas može opisati kao ‘grad duhova’. Prodavnice i svi ostali uslužni objekti su zatvoreni, obustavljen je taksi prevoz i moguće je videti tek po kojeg prolaznika, ali i jednog konja usred pešačke zone. Njegov gazda kaže da u nedostatku taksi prevoza koristi konja kao prevozno sredstvo”, pisao je juče “Kossev”.