Foto: Istinomer/Tamara Tančić

Milović: Radna grupa ministra Stefanovića bila obaveštena o Lončaru

Bivši šef Uprave kriminalističke policije Srbije Rodoljub Milović izjavio je povodom kritike ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, da nije podneo prijavu protiv Zlatibora Lončara, jer je na tužilaštvima bilo da nalože tu istragu.

On je rekao i da je policijsku radnu grupu ministra Stefanovića obavestio o svojim saznanjima o Lončaru. Milović je za KRIK izjavio da je činjenice koje je naveo u intervjuu za NIN i KRIK, u sudskom postupku izneo svedok-saradnik. “Napominjem da je sudski postupak za ubistvo premijera Đinđića bio uveliko u toku kada smo obavili razgovor sa Zoranom Vukojevićem o čemu je bilo reči u tekstu KRIK-a i NIN-a, te da taj razgovor nije mogao da ima uticaj na sudski postupak, ali je imao značaj u daljem operativnom radu i sagledavanju istine tog, ali i sadašnjeg vremena. O svemu su izveštavane više instance o čemu postoji pisani trag”, kazao je Milović. Naglasio je da je o tome obavestio i policijsku radnu grupu, koju je formirao ministar Stefanović, zatim da je Lončareva supruga Vesna u ime Dragana Dudića, jednog od vodećih ljudi kartela Darka Šarića, kontaktirala sa policijom i zatražila sastanak, a da je Dudića na sastanak dovezao Lončarev kum koji je službenik BIA. “Ministar je tada bio Nebojša Stefanović, pa me čudi da nisu obavljeni ni razgovori sa licima koje sam naveo u cilju provere mojih navoda, a kamoli preduzete zakonom predviđene mere i radnje ukoliko je za to bilo potrebe”, rekao je Milović.

Inače, ministar Stefanović pitao je juče na konferenciji za novinare tokom predstavljanja rezultata rada Vlade Srbije, zašto Milović godinama nije podneo krivičnu prijavu protiv Lončara ako je imao saznanja o njegovim vezama s kriminalcima. A sam ministar Lončar je, odgovarajući na pitanje novinarke KRIK-a kako komentariše izjave Milovića da se njegovo ime pominje i u predmetu “zemunci” i u slučaju “Šarić”, rekao da “istine ne mogu da budu dve” i da insistira da nadležni organi provere te navode. On se pogrdno izrazio o Miloviću, nazivajući ga “mafijašem u pokušaju na alkoholni pogon”.  “On je najmoćniji policajac u Srbiji, od koga samo američka služba krije i traži da on ne zna za predmet koji će se raditi o Šariću”, dodao je Lončar koji je optužio i novinare KRIK-a da direktive “dobijaju iz Sarajeva” i da zna “koliko dobijaju za to”.

Podsetimo, prema Milovićevim rečima, u izjavama svedoka saradnika, na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, pominje se “čuveni doktor Lončar”. “Kupio je stan, a postoji i kupoprodajni ugovor, od supruge Sretka Kalinića (izuzetno uticajan u redovima ‘zemunaca’), a Miladin Suvajdžić – Đura Mutavi (‘zemunac’ i svedok saradnik) po nalogu Dušana Spasojevića mu je obezbedio nameštaj za taj stan”, rekao je Milović. On je naveo i da su “upravo Lončareva supruga Vesna Lončar i kum Miodrag Stojanović, pripadnik BIA, povezani sa slučajem Šarić”. Milović je kazao da je intervju KRIK-u i NIN-u dao zbog neistina koje su objavljene o njemu i da je jula 2013. i februara 2014. godine podnosio molbe za razrešenje dužnosti načelnika UKP-a.