Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Država odustala od dividende “Telekoma”, male akcionare niko nije pitao

Država Srbija kao vlasnik 58 odsto nacionalnog operatora “Telekom” i 4.860.000 malih akcionara neće dobiti svoj deo kolača od ostvarenog profita u prošloj godini nakon uspešnog poslovanja, kako tvrde u toj kompaniji, jer je Skupština akcionara potvrdila da se dobit ne deli pošto će sledeće dve godine “biti godine velikih investicija”.

U toj kompaniji su za agenciju “Beta” rekli da će ove investicije pozicionirati “Telekom” na mestu lidera u regionu, a uloženo je u kupovinu nekoliko kablovskih operatora, 195 miliona evra u “Kopernikus”, 108 miliona evra u “Radijus vector”, 12,5 miliona evra u “Avkom”, a kupljeno je još nekoliko manjih operatora. Dug “Telekoma” je zbog tih kupovina udvostručen i iznosi više od 700 miliona evra, zbog čega se u javnosti sve češće čuju kritike da se to javno preduzeće nepotrebno zadužuje kako bi kupovalo medije i kablovske operatore. Nakon ovih investicija Vlada Srbije koja zastupa državu, donela je odluku da se odrekne dividende, a to je potvrđeno na Skupštini akcionara. Kada se država odrekne dividende koja puni budžet, tada ni mali akcionari ne mogu da ih dobiju.  Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je za “Betu” da će sledeće godine, kada budu poznati finansijski rezultati, biti jasno koliko će kupljene kompanije doprineti rastu profita “Telekoma” i da li su plaćene više nego što vrede. “Nije sporno da je ‘Telekom’ morao da se širi na kablovski internet jer je to način da se odupre konkurenciji i opstane na tržištu, to nije loša strategija, ali je zanimljiva i upitna operacija kako je to izvedeno, jer je bivši vlasnik ‘Kopernikusa’ Srđan Milovanović novcem od te prodaje kupio dve televizije (‘Prvu’, ‘O2’) sa nacionalnom frekvencijom, a njegov brat je glavni poverenik SNS u Nišu”, rekao je Ćulibrk. U “Telekomu” kažu da je “logično da se u tom periodu profit investira u razvoj, jer se time povećava vrednost kompanije i akcija” i navode da je 2018. bila još jedna uspešna godina jer je prihod porastao za jedan odsto zahvaljujući rastu prihoda od postpejda, multimedija usluga i interneta. Prošle godine je ukupna neto dobit iznosila 10,2 milijarde dinara i manja je 4,3 milijarde u odnosu na 2017. godinu zbog programa dobrovoljnog odlaska radnika i to je povećalo trošak za 2,8 milijardi dinara, a na pad prihoda su uticale i kursne razlike od 1,7 milijardi dinara. Ćulibrk, međutim, kaže da postoji sumnja da je “Telekom” kupovinu operatora obavio sa blagoslovom države koja je do sada zahtevala da se uplate dividende u budžet uprkos zahtevima Fiskalnog saveta i ekonomista da veći deo tog novca treba uložiti u razvoj kompanije. “Država se sada preko noći odrekla dividendi, a niko nije našao za shodno da o tome pita 4,8 miliona akcionara, pa je tako pokazala i svoj odnos prema privatnom vlasništvu”, rekao je Ćulibrk. Dodao je da akcionari dividende neće dobiti ni 2020, ni 2021. godine.

Ćulibrk je istakao da bi cela transakcija bila manje sporna da je “Telekom” pitao i male akcionare da li bi se odrekli svojih dividendi zbog investicija u razvoj te kompanije. “Možda bi akcionari pristali da se odreknu tog novca, ali sam siguran da niko od njih ne bi, osim članova SNS, pristao da se ‘Kopernikus’ kupi za skoro 200 miliona evra”, rekao je Ćulibrk. U “Telekomu” kažu da je zbog kreditnog zaduženja povodom kupovine tih operatora neto dug porastao na 30,4 odsto, ali da je ‘Telekom’ i dalje među najmanje zaduženim telekomunikacionim kompanijama na svetu.