Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp oštro kritikovao Nemačku

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je juče da Nemačka izbegava povećanje rashoda za odbranu, a nastavlja da plaća milijarde dolara Rusiji koja je, prema njegovim rečima, “potencijalni protivnik“ NATO-a.

“Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara za energetske resurse. Oni plaćaju Rusiji milijarde, mi treba da ih štitimo, a Nemačka izbegava plaćanje“, rekao je Tramp u intervjuu televizijskom kanalu “Foks Biznis“, preneo je „Sputnjik“. Tramp je naglasio da “ne naziva Rusiju protivnikom, već potencijalnim protivnikom“. „Nemačka daje novac potencijalnom protivniku od koga mi moramo da je štitimo“, rekao je Tramp. Inače, on je više puta kritikovao članice NATO-a koje za odbranu ne izdvajaju dogovorenih dva odsto bruto domaćeg proizvoda. Posebno je isticao Nemačku, tvrdeći da njeni rashodi za odbranu čine samo jedan odsto BDP.

A pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov potvrdio je da će se Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin sastati sutra, tokom samita G20 u Osaki. „Rusija i SAD mogu da uspostave efikasan zajednički rad na principima jednakosti i uzajamnog poštovanja, a i Tramp je više puta izražavao želju za uspostavljanjem normalnog dijaloga sa Rusijom“, naveo je Ušakov. Prema njegovim rečima, dvojica predsednika razgovaraće o situaciji u Siriji, Ukrajini, Korejskom poluostrvu, pregovorima o Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu o iranskom nuklearnom programu i povlačenju SAD iz njega.