Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Skat: Amerika neće voditi proces između Beograda i Prištine, ali će pomoći

Američka vlada neće voditi proces između Beograda i Prištine, to je posao za Evropsku uniju (EU), “ali ćemo biti tamo da pomognemo koliko možemo”,rekao je u intervjuu FoNetu ambasador SAD u Srbiji,  Kajl Skat i poručio da je ovo dobro vreme za pregovore, kako bi se došlo do kopromisa i normalizacije odnosa dve strane.

“Ali, kakva će biti normalizacija i kakav će biti sporazum, mi još ne znamo”, napomenuo je Skat, ističući da SAD podržavaju EU u ovom procesu. Prema njegovim rečima, “bilo koje trajno rešenje trebalo bi da dođe od strane pregovarača, odnosno iz Beograda i Prištine”. Rešenje mora dati stabilnost regionu, a ne da region učini nestabilnim, predočio je on i rekao da SAD nemaju “crvenu liniju”, niti kažu da će “prihvatiti bilo šta što dolazi od Beograda i Prištine”.

Prema njegovoj oceni, “za sada nije zamrznut konflikt, nego pregovori”, pa bi trebalo naći način da “idemo natrag u pregovore, što je uvek bio naš stav”.

“Mislimo da takse nisu pomogle u ovoj situaciji i da treba naći način da idemo za sto, da govorimo o problemima”, rekao je ambasador SAD.

Upitan o eventualnom razgraničenju, on je odgovorio da “ne zna” koliko je to rešenje realno. “Znamo i da sam predsednik Vučić kaže da to više nije realno i nije prihvatljivo u Srbiji, a rukovodstvo Kosova kaže i da njima to nije prihvatljivo”, podsetio je Skat. “Mi nikada nismo izrazili tu vrstu rešenja, jer mi, kao što smo rekli, mislimo da to treba da budu pregovori između Kosova i Srbije”, precizirao je američki ambasador i podsetio da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja. A dve nezavisne zemlje mogu da odluče o granici između njih, kaže Skat.