Foto: BIRN

Građani protestovali na Košutnjaku zbog seče drveća

Stotinak građana nezadovoljnih sečom stabala u parku prirode Košutnjak u Beogradu blokiralo je u subotu kamion koji je vozio odsečene četinare sa gradilišta Zavoda za sport, a zatim su upali na gradilište, izvestila je Radio Slobodna Evropa.

Oni su na gradilištu proveli oko sat vremena obilazeći građevinske mašine, posečeno drveće i izrovanu ledinu na kojoj bi trebalo da bude sagrađena sportska hala Zavoda za sport. Prethodno su se u blagom koškanju sa policijom koja je čuvala ulaz, probili na gradilište, i kako su rekli za Radio Slobodna Evropa (RSE), šokirani su onim što su videli na licu mesta.

Njihov protest na licu mesta završen je bez većih incdenata iako su ih čuvari gradilišta sprečavali da uđu. Za vreme protesta po ulasku građana, građevinske mašine su stale sa raščišćavanjem terena i sečom drveća.

Do protesta je došlo nakon što su pre tri dana stanovnici Petlovog Brda primetili da su u parku Košutnjak isečena stabla crnog bora i još nekih vrsta a, kako su rekli medijima, posečeno ih je ukupno 60. Kako je javila televizija N1, borovi na tom mestu seku se zbog izgradnje dvorane Zavoda za sport Srbije, koju sa 12 miliona evra iz budžeta finansira Vlada. Na tom mestu, navodi ta televizija, umesto hrastova, javora, lipa, borova i kestenova, 2021. godine nići će dvorana za džudo, tekvondo, karate, streljaštvo i sportsko penjanje.