Foto: Pixabay.com

NATO se u Srbiji suočava sa kampanjom dezinformacija

Šef kancelarije NATO Ćezare Marineli kaže da je “kampanja dezinformacija” jedan od glavnih izazova sa kojim se Alijansa suočava u Srbiji.  

 

“Viđamo obmanjujuće ili, jednostavno, netačne informacije o NATO, koje ograničavaju otvorenu debatu i otežavaju objektivno sagledavanje NATO i bezbednosne saradnje u širem kontekstu”, kazao je Fonetu povodom predstavljanja istraživanja po kome je 89 odsto građana Srbije protiv čanstva u Alijansi. On misli da bi deo negativne percepcije o odnosima NATO i Srbije mogao da se promeni kada bi bilo više informacija zasnovanih na činjenicama, koje se fokusiraju na konkretne aspekte međusobne saradnje.

 

Podsećajući da je u Srbiji skoro četiri godine, on je primetio da postoji mnogo dezinformacija o tome šta NATO jeste i šta nije, što u određenoj meri dovodi do pogrešnog tumačenja tog saveza. Kako je naglasio, NATO nije samo vojni, već i politički savez, u kojem 29 zemalja dele zajedničke vrednosti, imaju zajedničke interese i konsenzusom donose zajedničke odluke.

 

“Svi znamo da Srbija nema želju da se učlani u NATO. Mi u potpunosti poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije. Srbija samostalno odlučuje o svojim bezbednosnim aranžmanima, kao i svaka druga zemlja” poručio je Marineli i naglasio da NATO izuzetno ceni partnerstvo koje ima sa Srbijom, jer je ono obostrano korisno.

 

Istraživanje „Evroatlantske integracije u očima srpskih medija“ pokazalo je da čak 89 odsto građana ne podržava ulazak Srbije u NATO, ali većina anketiranih nije upoznata sa činjenicom da na teritoriji niti jedne države koja je članica NATO-a nije bilo rata.