Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Zaustavite nasilje nad ženama i decom u medijima”

Mreža “Žene protiv nasilja” i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije su juče osudili izostanak adekvatne reakcije Ministarstva kulture i informisanja i Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima koji se godinama emituju na TV “Pink” i TV “Happy”.

Mreža “Žene protiv nasilja” i NUNS traže da REM izrekne najoštrije mere u odnosu na rijaliti programe “Parovi” i “Zadruga” kako bi se zaustavilo nasilje nad ženama i decom u medijima. Kako navode u saopštenju, pritužbe protiv nasilja u medijima koje je podnosio civilni sektor završavale su se opomenama i upozorenjima koje je REM upućivao ovim medijskim kućama. “Pošto nasilje nije zaustavljeno, činjenica je da mere nemaju efekat. Samo u proteklih mesec dana tri učesnice rijaliti programa ‘Parovi’ i ‘Zadruga’ preživele su: šutiranje, šamaranje, udaranje, pljuvanje, posle čega su neke od njih završile u bolnici”, ukazuje se u saopštenju. Podseća se da je dva dana posle emitovanja emisije DNK, 2015. učesnik tog rijalitija ubio učesnicu, svoju suprugu, a da je u istom programu maloletnoj deci pred kamerama uziman DNK uzorak radi utvrđivanja očinstva. U saopštnju se podseća da Zakon o elektronskim medijima zabranjuje programe koji podržavaju nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje, kao i ponižavajuće postupanje i scene nasilja i mučenja. Takođe, zabrana emitovanja programa koji podstiču ili prikazuju nasilje i zaštita maloletne dece od ovakvih sadržaja definisana je i Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (REM, 2015). Mreža “Žene protiv nasilja” se pridružuje predlogu NUNS i drugih novinarskih i medijskih udruženja da nova Strategija razvoja sistema javnog informisanja pruži osnov za izmenu relevantnih zakona tako da oni propisuju mogućnost izricanja novčanih sankcija, pored već postojećih, u slučajevima kršenja odredbi iz oblasti elektronskih medija.

A juče ispred prostorija REM-a Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti u saradnji sa još nekoliko udruženja izvelo je performans sa starim televizorima, kako bi najavili početak kampanje skupljanja potpisa za novi medijski zakon, kojim bi se ograničili rijaliti programi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Predsednik udruženja Savo Manojlović kazao je da su više puta REM-u slali prijave zbog nasilničkog ponašanja u rijaliti programima, ali da to telo nije reagovalo.