Zoran Drobnjak / Foto: FoNet, Božidar Petrović

Drobnjak: Vlada prihvatila da putarine od 1. jula poskupe za 12 odsto

Direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak kazao je juče da je Vlada prihvatila zahtev za povećanje cene putarina za 12 odsto i da će nove cene stupiti na snagu 1. jula.

Drobnjak je za televiziju “Prva” rekao da će novi cenovnik biti donet onda kada poslanici usvoje predlog Vlade i da će “Putevi Srbije” tih dodatnih dve milijarde dinara uložiti u održavanje puteva. “Uradićemo deonice koje su loše, mi imamo plan, ne samo za dve milijarde, već za 20 milijardi”, rekao je Drobnjak. Govoreći o kvalitetu puteva, Drobnjak je kazao da bi na skali od jedan do deset za puteve u Srbiji dao ocenu 6,5 ili sedam i da su tom ocenom “prošli ispit”. Inače, Drobnjak je i u julu prošle godine, kako je tada izjavio, od državnog vrha tražio da se od 2019. godine poveća cena putarine. Kazao je da je reč o planiranom povećanju od 10 odsto na svim auto-putevima u Srbiji, kao i da će o tome razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Nakon toga se oglasila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ističući da se “ne razmišlja o povećanju cene putarine od sledeće godine”. “Nismo o tome do sada razmišljali”, rekla je Mihajlović , napominjući da su iznosi putarina posao Ministarstva finansija i Vlade Srbije, a da direktor “Puteva Srbije” zna šta je njegov posao i da se “nada da će ga raditi”.

Vlada Srbije uputila je predlog izmena Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara u Skupštinu Srbije na usvajanje po hitnom postupku. U obrazloženju se navodi da je trenutna visina putarina niža od realne vrednosti i podseća da je poslednje poskupljenje bilo 7. januara 2017. godine. Povećanjem prihoda od putarine obezbediće se veća sredstva za finansiranje održavanja i razvoja putne mreže, navodi se u obrazloženju. Procena je da će predloženim povećanjem ove godine prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan godišnji prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.