Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Savet za štampu: Ko nas je izbacio iz medijske strategije?

Upravni odbor Saveta za štampu saopštio je da najoštrije protestuje što je iz Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji izbačeno to telo i očekuje da Vlada objasni ko je pisao tekst koji je poslat u Brisel, a sa kojim članovi radne grupe uopšte nisu bili upoznati.

Kako se navodi u saopštenju, u delu Strategije koji se odnosi na projektno sufinansiranje bilo je predviđeno da poštovanje etičkih standarda bude obavezujući kriterijum, odnosno da štampani i onlajn mediji koji konkurišu za javna sredstva moraju da prihvate nadležnost Saveta za štampu. A Savet je, na predlog televizija Vranje i Bujanovac, zamenjen rečima „samoregulatorno telo“, dodaju oni. Prihvaćeno je obrazloženje da je reč o „nedopustivom favorizovanju jednog samoregulatornog tela“, uprkos tome što je Savet za štampu jedino samoregulatrno telo koje se bavi medijskom etikom, što je konstatovano i u prethodnoj medijskoj strategiji, ali i u nacrtu ove, u opisu stanja. Kako se ističe, brisanjem Saveta za štampu i uvođenjem nekog neodređenog samoregulatornog tela anonimni autor izmena Strategije je jednim potezom obesmislio i omalovažio sve napore tog tela u proteklih osam godina da unapredi profesionalne standarde i građanima pruži zaštitu od lošeg novinarstva. „Sumnjamo da se iza ove promene krije namera medija koji najčešće krše Kodeks i ne priznaju nadležnost Saveta za štampu da osnuju svoja samoregulatorna tela i time legalizuju zloupotrebu državnog novca, što je Vlada, izmenom u tekstu Strategije, očigledno podržala. Od Vlade Srbije zato očekujemo da otkloni naše sumnje time što će prihvatiti tekst koji je utvrdila radna grupa“, zaključuje Upravni odbor ovog tela u saopštenju.

Podsetimo, u Nacrtu medijske strategije koji je objavila Vlada Srbije, postoje, kako se ističe, brojne i značajne razlike u odnosu na tekst koji je usvojila Radna grupa. Najkrupnije izmene odnose se na deo koji se tiče Regulatornog tela za elektronske medije (REM).