Sebastijan Kurc / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Smenjen austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu izglasano je juče nepoverenje u parlamentu, deset dana posle izbijanja skandala oko video-snimka sa Ibice zbog koga se raspala njegova koalicija sa ekstremnom desnicom.

Nepoverenje kancelaru izglasano je glasovima Socijaldemokratske partije (SPO) i ekstremno desničarske Slobodarske partije (FPO), čiji vođa je bio primoran da podnese ostavku sa mesta vicekancelara i šefa stranke posle objavljivanja kompromitujućeg videa. Glasanje o nepoverenju vladi zatražila je Socijaldemokratska partija, a doskorašnji koalicioni partner FPO najavio je da će podržati taj predlog. Kako navodi “Dojče vele”, bilo je to prvo glasanje te vrste u istoriji Austrije. Kurc još ima male šanse da ostane na vlasti – jer su za septembar predviđeni novi izbori. Glasanju je prethodila žučna debata, opozicija je optužila Kurca da snosi odgovornost za aktuelni haos, kao što je to rekao zamenik šefa poslaničkog kluba SPO Jerg Lajhtfrd tokom debate. Predsednica SPO Pamela Rendi-Vagner držanje kancelara u čitavoj Ibica-aferi nazvala je „bestidnim, neobuzdanim i neodgovornim posezanjem za vlašću“. Kurc se pobunio zbog toga što se zahtev o nepoverenju odnosio na čitavu vladu. Nakon što mu je izglasano nepoverenje, on se pojavio pred pristalicama okupljenim ispred sedišta stranke u Beču i obećao da promene koje je njegova vlada započela pre dve godine “neće biti okončane danas”. Kazao je da će pomoći privremenoj, tehničkoj vladi da obezbedi stabilnost narednih meseci i da će se boriti za povratak na premijersku funkciju. “Na kraju će narod odlučiti u septembru i ja sam srećan zbog toga”, rekao je pristalicama, koje su skandirale “kancelar Kurc”.

Inače, vladajuća koalicija u Austriji raspala se pre nedelju dana nakon objavljivanja kompromitujućeg video-snimka. Kurc je zamenio sve ministre svojih koalicionih partnera tehnokratama, koji je trebalo da budu u vladi do prevremenih izbora koje je najavio za septembar.