Angela Merkel / Foto: Fonet/AP, Markus Schreiber

Merkel želi brz dogovor o novom predsedniku Evropske komisije

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče da bi volela da brzo bude postignut dogovor o tome ko će biti novi predsednik Evropske komisije, o čemu je i njena vladajuća kolicija trenutno podeljena.

U prvom komentaru o ishodu izbora za Evropski parlament, Merkel je rekla da i njena konzervativna koalicija CDU-CSU i njen koalicioni partner – socijaldemokrate, podržavaju ideju da na čelu Evropske komisije treba da bude političar koji je bio kandidat za tu funkciju. „Želimo da nađemo rešenje što je pre moguće, jer će se Evropski parlament sastati početkom jula i naravno da bi bilo poželjno da već tada imamo predlog (šefova država i vlada o novom lideru EK)“, rekla je Merkel. Dok njena koalicija CDU-CSU podržava nemačkog konzervativca Manfreda Vebera, Socijaldemokratska partija Nemačke želi na čelu EK Holanđanina Fransa Timermansa.

Kako prenosi “Politiko”, izbor šefa Evropske narodne partije Manfreda Vebera za predsednika EK do juče je izgledao kao gotova stvar, ali nakon izbora za Evropski parlament to je sve samo ne izvesno. Narodna partija i socijalisti prvi put nemaju većinu u Evropskom parlamentu i znatno osnaženi liberali iz Poslaničke grupe ALDE, kojoj se priključila koalicija francuskog predsednika Emanuela Makrona, već je najavila da Veber nije prihvatljivo rešenje. “Jasno je da smatramo da je kandidat Narodne partije danas potpuno diskvalifikovan”, izjavio je Paskal Konfin, drugi čovek sa Makronove izborne liste. “Uložićemo svu snagu, koju smo dobili na ovim izborima, da nametnemo ili francuskog kandidata, što bi mogao da bude Mišel Barnije, ili nekog drugog kandidata koji bi bio mnogo bliži centru gravitacije novog Evropskog parlamenta”, kazao je Konfin.