Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vučić: Spremamo mere protiv Prištine, primena posle sastanka u Parizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je država spremila “ograničene” mere, od kojih su neke, kako je rekao, “vrlo snažne i oštre” kao odgovor na odluku Prištine da ni posle devet meseci ne ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije.

On je posle sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova kazao i da će nemačku premijerku Angelu Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona upoznati sa odgovorom Srbije na “anticivilizacijske i protivpravne takse” Prištine na sastanku 1. jula u Parizu, ali i da će im reći da nastavka razgovora o statusu Kosova neće biti dok takse ne bude ukinute. “Ko je mislio da će se u Parizu razgovarati o rešenju za Kosovo treba da zna da smo se danas dogovorili da razgovora neće biti dok ne ukinu takse. Bez ukidanja taksi, možemo da pričamo o lepom vremenu, kako je bilo dobrih boksera u Prištini, ali dijaloga nema dok ne počnete da poštujete norme međunarodnog javnog prava, to će biti moja poruka Angeli Merkel i Emanuelu Makronu”, rekao je Vučić. On je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, pripreme akcija hapšenja više desetina Srba na severu Kosova i pozvao predstavnike međunarodne zajednice da to spreče. “Molimo, upozoravamo, zahtevamo od međunarodne zajednice da to spreči, jer u ludilu u Prištini oko borbe za rejting, uvek stradaju Srbi. Molimo predstavnike Kvinte da pokušaju da spreče nove provokacije Prištine koje u krajnjoj instanci imaju za cilj iseljavanje Srba sa severa Kosova”, kazao je Vučić. Naglasio je da je neistina ono što je vladika Diseldorfa i Nemačke Grigorije govorio da se dešavalo na Saboru SPC, ali da će na sednici Skupštine u ponedeljak detaljno ispričati kako je bilo. “Vođen je stenogram i detaljno ću govoriti, citiraću. Istina je da su njih petorica vodila hajku protiv mene, ali sam istinom uspeo da uzdrmam tih pet i da vide da nije lako sa onim kome je čista savest i nije ništa ukrao”, rekao je Vučić, napominjući da je bio dogovor da sve ostane “u četiri zida” i da je mislio da samo u partijama ima “denuncijanata”.

Inače, vladika Grigorije je u intervjuu za nedeljnik “Vreme” rekao da od Vučića, kada je došao u Patrijaršiju, nije imao priliku da čuje kako glasi njegov plan o Kosovu, niti je to čuo bilo ko drugi među prisutnima u sali. Kazao je da je deo razgovora protekao u formi normalnog dijaloga, „međutim, kasnije se sve pretvorilo u napad na episkopa raško-prizrenskog Teodosija“. „To ne samo da nije bio dijalog nego je jednostavno bio napad bez ikakvog osnova, kojem tu svakako nije bilo mesta. Episkop Teodosije je još jednom pokazao zadivljujuće strpljenje i smirenje, iako je sastanak otišao u pogrešnom pravcu i razgovor je, po mom mišljenju, izgubio svaki smisao“, rekao je episkop Grigorije.