Britanski parlament / Foto: Pixabay.com

Tereza Mej podnosi ostavku 7. juna

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je juče da će podneti ostavku 7. juna, ističući da duboko žali jer nije uspela da izvede zemlju iz EU.

Kazala je da taj posao ostaje njenom nasledniku koji će morati da nađe konsenzus u parlamentu. “To je moguće samo ako sve strane žele kompromis”, rekla je Mej, dodajući da je ponosna na napredak ostvaren u poslednje tri godine.  Pritisak na Mej da se povuče zbog neuspeha da dobije pristanak parlamenta za sporazum o istupanju iz EU, poslednjih dana dostigao je kritičnu tačku ostavkom ministarke Andree Ledsom i sumnjama u sporazum više ministara. Mej je rekla i da će ostati tehnička premijerka još nekoliko nedelja dok poslanici i članovi Konzervativne partije ne izaberu njenog naslednika. A glavni kandidat da je nasledi na čelu stranke Boris Džonson ocenio je da je sada “vreme da se sprovede Bregzit”. “Hvala vam na vašem stoičkom služenju našoj zemlji i Konzervativnoj stranci. Sada je vreme da sledimo vaše pozive, da se okupimo i sprovedemo Bregzit”, napisao je u “Tviter” poruci Džonson, koji je bivši britanski ministar spoljnih poslova i pristalica jasnog prekida sa EU. On je potom, kako prenosi BBC, izjavio: “Napustićemo EU 31. oktobra, sa sporazumom ili bez njega. Novi premijer će imati priliku da stvari radi na drugačiji način”. Istakao je da će glavni posao budućeg premijera biti da obezbedi izlazak iz EU na pravi i odgovarajući način i da konačno završi priču sa Bregzitom. “Pored toga, moramo se pobrinuti da osiguramo dinamičan, ali i socijalno prihvatljiv konzervatizam kojim ćemo pobediti laburiste”, poručio je Džonson.

A nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da “poštuje” odluku njene britanske koleginice. “Nemačka Vlada neguje svoju blisku saradnju sa britanskom Vladom i to će tako ostati”, rekla je portparolka nemačke kancelarke Martina Fitc. Ona je odbila da se izjasni o posledicama ostavke na Bregzit, što je, kako je navela, “proces koji zavisi od razvoja britanske unutrašnje politike”. Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je “hrabar posao” koji je obavila britanska premijerka i založio se za “brzo razjašnjenje” oko Bregzita. “Suviše je rano spekulisati o posledicama ove odluke. “Principi EU nastavljaju da se primenjuju, odnosno prioritet je da se očuva dobro funkcionisanje Unije, što zahteva brzo razjašnjenje”, rekao je Makron u saopštenju francuskog predsedništva. Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je britanska premijerka hrabra žena prema kojoj ima veliko poštovanje. On je izjavio da ne oseća nikakvu “ličnu radost” povodom njene ostavke. Portparolka Evropske komisije (EK) kazala je da ostavka Mej ništa ne menja u stavu evropske dvadesetsedmorice prema sporazumu postignutom za izlazak Velike Britanije iz EU. “Mi ćemo poštovati novog premijera, ali ništa se neće promeniti u stavu koji je usvojio Evropski savet o sporazumu o izlasku”, rekla je pomoćnica porptarolke Evropske komisije Mina Andreeva. “Predsednik Evropske komisije Junker spreman je da uspostavi radne odnose sa novim premijerom, ko god on bio, bez prekidanja razgovora sa Terezom Mej”, rekla je portparolka EK.