Skupština Kosova /Foto: FoNet/Skupština

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o “genocidu Srbije na Kosovu”

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su sinoć rezoluciju o genocidu Srbije na Kosovu, prenela je RTK2.

Kako se navodi, za rezoluciju je glasalo 79 poslanika, bez glasova protiv, a sednici nisu prisustvovali poslanici srpske zajednice. Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da je najveća rana rata na Kosovu 1998/99. godine “nedostatak pravde za žrtve genocida koji je država Srbija izvršila na Kosovu”. Predstavljajući predlog odluke o formiranju Državne komisije za stvaranje Tribunala za srpski genocid na Kosovu Veselji je kazao da su tokom rata Albanci, njih više od million, postali izbeglice, 13.053 je ubijeno, među njima i 1.230 dece, uključujući i novorođenčad. “Na hiljade žena je silovano. Razlog zašto je demokratski svet odlučio da interveniše je upravo ovaj genocid. Na kraju rata bilo je 6.057 nestalih osoba”, kazao je Veselji. Istakao je da se znaju imena i prezimena onih koji su izvršili zločine, mesta i vreme kada su ih izvršili, ko su bili naredbodavci i da za to ima mnogo dokaza. Prema njegovim rečima, Kosovo je imalo poverenja u međunarodnu pravdu, koja je bila jedina koja je imala ovlašćenja i odgovornosti za suđenje za ratne zločine. “Kosovo je duboko verovalo međunarodnoj pravdi sve ove godine, verovali smo da će zločini genocida koji su izvršeni od strane Srbije na Kosovu dobiti neophodan odgovor od strane mehanizma te pravde. Međutim, danas se osećamo duboko razočarani, kada konstatujemo da se to nije dogodilo”, kazao je Veselji. Nakon usvajanja rezolucije o genocidu, Skupština Kosova je formirala i Državnu komisiju za osnivanje Tribunala o počinjenom srpskom genocidu na Kosovu. Donete su i odluke o izgradnji Muzeja genocida, kod bivše ciglane i o izgradnji Memorijala proterivanja, kod Železničke stanice u Prištini.

Predsednik Kosova Hаšim Tаči i premijer Ramuš Haradinaj pozdrаvili su usvаjаnje rezolucije. “Pozdrаvljаm usvаjаnje rezolucije u Skupštini Kosovа kojom se osuđuje genocid srpske držаve nа Kosovu. Prvo, rezolucijа ga nаzivа pravim imenom: genocid! Zločini Srbije nа Kosovu. Drugo, rezolucijа traži pravdu za žrtve i sve grаđаne Kosovа. Rаtni zločini ne zastаrevaju, niti se amnestiraju. Sаdа kаdа su pravosudne insitucije u rukаmа Kosovara, morаmo pronаći prаvi nаčin dа prаvosuđe deluje protiv svih onih koji su počinili zločine nа Kosovu”, napisao je Tači na “Fejsbuku”. A Haradinaj je ocenio da je usvajanje rezolucije “pravo delo izabranika Kosova”. “Naše institucije trebalo bi da se angažuju da obezbede pravdu za sve sve zločine izvršene na Kosovu. Bez uspostavljanja pravde ne može biti ni održivog pomirenja, niti mira. Kriminalcima je mesto u zatvoru”, napisao je Haradinaj na “Fejsbuku”.

S druge strane, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je da je “rezolucija prištinskog parlamenta o navodnom genocidu Srbije na Kosovu i Metohiji klevetnički dokument i plod panike onih koji su suočeni sa optužbama za sopstvene zločine”. “Taj propagandni pamflet potpuno previđa istinu o tome ko je pokrenuo kampanju terora i zločina nad civilima na KiM i trebalo bi da posluži kao smokvin list kojim pravi zločinci pokušavaju da sakriju sopstvenu sramotu i odgovornost za počinjena zlodela”, navodi se u saopštenju.