Dunja Mijatović / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Mijatović: Vlasti u Srbiji da preispitaju nacrt zakona o doživotnom zatvoru

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović je u pismu upućenom ministarki pravde Neli Kuburović pozvala vlasti u Srbiji da preispitaju nacrt zakona koji uvodi kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovnu slobodu za najteža postojeća krivična dela.

Mijatović je podsetila da kazna doživotnog zatvora, da bi bila u skladu sa članom 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je obavezujuća za Srbiju, mora da ima mogućnost smanjivanja, drugim rečima, mora da postoje izgledi za oslobađanje zatvorenika i mogućnost preispitivanja kazne, navodi se u pismu. Ona je, takođe, izrazila zabrinutost zbog odluke vlasti da ne održe javnu raspravu o nacrtu zakona i pozvala ih da to ipak urade. „Srpske vlasti treba da osiguraju da ova ili bilo koja druga zakonska inicijativa ove vrste bude u potpunosti u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava“, istakla je komesarka u pismu. A šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović izjavio je da u izmenama i dopunama Krivičnog zakonika postoji mogućnost uslovnog otpusta u zakonom propisanim slučajevima i da Dunja Mijatović “svesno ili nesvesno obmanjuje građane Srbije”. On je kazao da jedan deo predstavnika pojedinih evropskih institucija po ko zna koji put pokazuje licemerje kada je u pitanju država Srbija i istakao da je “reč o vrhunskom licemerju, bezobrazluku i neznanju”. “Jednu jedinu reč nisu rekli kada su Haradinaj i Tači uveli i još nisu ukinuli skandalozne takse na proizvode koji dolaze iz Srbije i BiH”, rekao je Martinović.

A ministarka pravde Nela Kuburović je juče u Skupštini, tokom rasprave o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, izjavila da zatvori nisu “vrtići”, tako da nema bojazni kako će se u njima ponašati kažnjeni na doživotnu zatvorsku kaznu. “Zatvorenici su pod posebnim režimom, u skladu sa kaznom i procenom psihologa i drugih stručnjaka”, rekla je Kuburović, povodom komentara da se tako osuđeni, bez mogućnosti uslovnog otpusta, mogu ponašati nasilno, jer im je budućnost trajno određena. Ona je rekla da u zemljama EU ima više hiljada osuđenih na doživotnu kaznu, pa ne “vidi da se tamo plaše da će neko od takvih zatvorenika napasti zatvorske čuvare”. Prema njenim rečima, uvođenje doživotne kazne je razumni, a ne emocionalni postupak, kojem je, osim peticije Fondacije Tijane Jurić, prethodila analiza radne grupe sastavljene od eminentnih stručnjaka.