Ramuš Haradinaj / Foto: FoNet/TV FoNet

Haradinaj: Mogerini da bude isključena iz dijaloga Beograda i Prištine

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je zatražio da visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Federika Mogerini bude isključena iz dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, pišu prištinski mediji.

“Zatražio sam da se stvari razjasne i svačija uloga”, rekao je Haradinaj. On je izjavio da neki pokušavaju da ga prikaže kao ličnost koja ugrožava dobre odnose između Prištine i Vašingtona. “Imaćemo sastanak u Parizu sa predstavnicima Srbije, zatim još jedan u Vašingtonu, tako da će Vašington biti možda direktno uključen. To je deo procesa čiji je cilj da Srbija prizna Kosovo u postojećim granicama, uz poštovanje ljudskih prava, unapređenje ekonomskih odnosa i evroatlantske integracije”, rekao je Haradinaj.

A predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da granica između Albanije i Kosova mora da “bude uklonjena jednom za svagda”. On je po povratku iz Albanije, gde je prisustvovao Samitu Brdo-Brioni, na svom “Fejsbuk” profilu napisao da je “upravo prešao granični prelaz Morine, koji nepravedno deli Kosovo i Albaniju”. “Ova granica je postavljena mimo volje Kosova i Albanije. Granice su relikti prošlosti i moraju biti uklonjene jednom za svagda. Kosovo i Albanija treba da imaju slobodu kretanja i protok robe u skladu sa evropskim standardima. Institucije Kosova i Albanije treba da donesu ovu odluku bez odlaganja”, napisao je Tači. Prethodno je istakao da je u Tirani sa premijerom Albanije Edijem Ramom razgovarao o “neophodnosti potpunog otvaranja granice Kosova i Albanije” i formiranju “albanskog prostora bez granica, pod evroatlanskim pokroviteljstvom”. “Na sastanku smo pomenuli potrebu ispravljanja istorijskih nepravdi, ujedinjujući albanski faktor oko senzibilizacije prava priključenja Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Republike Kosovo”, napisao je Tači na “Fejsbuku”.