Skoplje / Foto: Pixabay.com

Pendarovski proglasio pobedu na izborima za predsednika Severne Makedonije

Na izborima za predsednika Severne Makedonije, na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova, Stevo Pendarovski je dobio 51,95 odsto ili 418.000 glasova, a Gordana Siljanovska-Davkova 44,46 odsto ili 358.000 glasova, pokazuju podaci Državne izborne komisije (DIK).

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, Pendarovski je proglasio pobedu, zahvalivši glasačima na makedonskom i albanskom jeziku, rekavši da će služiti verno svim građanima. Pendarovski je bio zajednički kandidat njegovog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanske članice vladajuće koalicije Demokratske unije Albanaca (DUI), dok je iza Gordane Siljanovske -Davkove bila opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE. Pendarovski je na mesto kandidata došao sa mesta koordinatora makedonske vlade u procesu ulaska u NATO. U februaru je, navodi BBC, boravio u Briselu kada je zvanično Skoplje potpisalo Protokol o prijemu u Alijansu. Ovo mu nije prva predsednička kandidatura – na prethodnim izborima 2014. godine bio je kandidat tada opozicionog SDSM, ali je izgubio u drugom krugu. Rođen je 1963. godine, diplomirao je pravo, a doktorirao političke nauke.

Premijer Zoran Zaev izjavio je da su izbori bili uspešni, te da su građani izabrali predsednika na fer izborima. Pendarovskom je poručio da “čuva građane, da bude pravičan, častan i kritičan”. Rekao je kako “VMRO-DPMNE treba da se modernizuje, a SDSM će raditi na pomirenju, kako bi svi zajedno krenuli napred”. Predsednik Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti čestitao je pobedu Pendarovskom i rekao da je to trijumf koncepta konsenzualne demokratije. Prema njegovim rečima, bilo je teško implementirati taj koncept i objasniti ga javnosti, ali to je bio jedini put napred. Centralni izborni štab Demokratske partije Albanaca saopštio je da se “pobedom zajedničkog kandidata vladajuće koalicije zaokružuje proces ulaska zemlje u NATO, čime se zadaje udarac pokušajima uticaja ruske politike u ovom regionu”, ističe DPA. Makedonska policija je tokom dana saopštila da glasanje protiče mirno, uz manje nepravilnosti. Kako su naveli, primili su pet prijava koje se odnose na kršenja izbornog procesa poput fotografisanja na glasačkom mestu.