Protest u Borči / Foto: FoNet, Ognjen Stevanović

Održan još jedan protest desničara ispred pekare u Borči

Šetnjom od jedne do druge pekare vlasnika Mona Đuraja okončan je drugi protest grupe desničara koji je počeo okupljanjen ispred pekare “Roma” u Borči.

Kako navodi “Insajder”, povod je bio, kao i prošle nedelje, to što je jedan od radnika, kako se kasnije ispostavilo brat vlasnika, na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanije. Pekara je tokom jučerašnjeg protesta bila zatvorena i na njoj su bile spuštene roletne. Okupljeni su bili obučeni u majice s natpisom “Srbija” i nosili su zastave Srbije. S montiranog razglasa puštane su nacionalističke pesme, a razvijen je i veliki transparent “Gde nema poštovanja, tu nema poslovanja”. Potom su, u pratnji dva policijska vozila, krenuli u šetnju do druge pekare istog vlasnika i najavili da neće biti više okupljanja. Novinari “Insajdera” uputili su pitanja MUP-u šta će policija uraditi povodom najave novog skupa ispred pekare, kao i da li će, s obzirom na incidente od prošle subote, zabraniti ili prekinuti njegovo održavanje, ali odgovor nije stigao. Za sada nije poznato ni da li je Više javno tužilaštvo nešto preduzelo povodom prošlonedeljnog protesta. Portparolka Tužilaštva Irena Bjeloš kratko je za “Insajder” rekla da su primili izveštaj policije, a da novinari za više informacija pozovu danas.

Inače, ispred pekare u Borči 3. maja održana je akcija “Burek solidarnosti”, kao odgovor na prethodni skup desničara ispred tog objekta. Među okupljenima su bili i nevladini aktivisti, veliki broj novinara i opozicioni lideri, Marinika Tepić, Balša Božović, Borko Stefanović, Sergej Trifunović, Gordana Čomić…