Maja Pavlović / Foto: FoNet, Ognjen Stevanović

Vlasnica “Kanala 9” koja štrajkuje glađu dobila poziv na sastanak u Vladi

Vlasnica novosadske televizije “Kanal 9” Maja Pavlović, koja 19 dana štrajkuje glađu, dobila je juče iz kabineta predsednice Vlade Srbije poziv na sastanak u utorak, 7. maja, pošto je, kako je objašnjeno, premijerki potrebno vreme da napismeno dobije odgovor iz svih institucija kojima se Pavlović obraćala, navodi N1.

Maja Pavlović nastaviće štrajk glađu ispred prostorija Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u Beogradu, sa čijim se predstavnicima juče sastala. Ona se na taj korak odlučila jer smatra da je zbog nečinjenja državnih i pravosudnih organa ugroženo funkcionisanje njene televizije, ali i velikog broja drugih medija na lokalu. A članica Saveta REM Aleksandra Janković izjavila je juče da će to telo kao neka vrsta posrednika preneti zahteve Maje Pavlović premijerki Ani Brnabić. Objašnjavajući zašto će se REM prvo obratiti premijerki, Janković je navela da je potrebna koordinisana akcija i brz odgovor, a da je premijerka prava adresa, kao mesto gde se objedinjuju problemi iz raznih ministarstava o kojima je govorila Pavlović. Prema njenim rečima, nije potrebno rešenje kojim će se jedan “požar ugasiti” već da se stvori situacija sa konstantnom podrškom lokalnim televizijama. A Maja Pavlović je izjavila da će štrajk glađu prekinuti tek kada se prve tačke iz njenog zahteva ispune, jer je moguće da se to brzo uradi, dok se ostale odnose na sudsku materiju. “Mi ne tražimo da se donesu neke određene odluke, već da se donesu”, rekla je Pavlović, dodajući da i ta televizija, kao i svi, ima pravo da se postupak okonča u razumnom roku. Ona je kazala da se njeni zahtevi ne odnose na rad REM-a nego na postupanje nekih državnih institucija “koje su nas dovele u situaciju ekonomske iscrpljenosti tako da ne može da se opstane”. Istakla je da je zamolila REM da se postavi kao neka vrsta posrednika i njen je utisak da su se “razumeli”. “U Srbiji je ugašeno 125 elektronskih medija u tišini, ne mogu da dozvolim da se to desi i sa ‘Kanalom 9’ posle dvadeset godina”, rekla je Pavlović. Predstavnicima Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Udruženja novinara Srbije, Nedimu Sejdinoviću i Radetu Jeriniću, kako su rekli, nisu u REM-u  dozvolili da uđu na sastanak, ne obrazlažući to, iako su se oni o tome dogovorili sa Majom Pavlović.

Inače, Pavlović, između ostalog, zahteva da Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) povuče sva izvršenja i vrati na račun TV “Kanal 9” novac koji je skinut po rešenjima za koje direktorka te televizije tvrdi da su nezakonite. Zbog tih izvršenja račun “Kanala 9” je trenutno u blokadi. Od Ministarstva pravde traži se da inicira preferencijalno rešavanje postupaka pred Upravnim i Vrhovnim kasacionim sudom u roku od mesec dana, kao i da Ustavni sud u roku od 30 dana okonča postupak koji vodi “Kanal 9”.