Medijski forum / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Položaj novinara u Srbiji katastrofalan, bore se za golu egzistenciju i bezbednost”

Situacija u medijima je crna, da crnja ne može biti, a gotovo sve novine, portali, čak i sve radio stanice u službi su vladajuće partije i njenog predsednika, izjavio je juče, povodom Dana slobode medija, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić na Medijskom forumu.

Na forumu je istaknuto da je položaj novinara u Srbiji katastrofalan, i da se oni osim za golu egzistenciju, bore i za bezbednost. Bodrožić je ukazao da se tek u pojedinim slučajevima napada na novinare došlo do „otvaranja fascikli“, ali ne i sudske presude, uz ocenu da je presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije značajan, ali nedovoljan korak. Prema njegovim rečima, svaki dijalog predstavnika medija sa vlašću je maska, odnosno pokriće za privid „napolju“ da se radi na unapređenju slobode medija u Srbiji. “Sve ove godine se trudimo da izađemo u susret međunarodnim akterima, da idemo na pregovore sa vlastima, da formiramo tim za dijalog, da učestvujemo u izradi Medijske strategije, da se uključimo u izradu zakona i onda služimo kao pokriće za, uslovno rečeno, evropsku agendu ove vlasti, a sve što radimo ostaje mrtvo slovo na papiru i uzaludan posao”, rekao je Bodrožić. Upozorio je da je konkursno sufinansiranje medija otvorena pljačka uz prelivanje miliona evra iz opštinskih, pokrajinskog i državnog budžeta u medije pod kontrolom vlasti i dodao da je savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević obećala da će se raditi da se to popravi. Bodrožić je ocenio da će, kad jednog dana dođe do promene vlasti, to biti ozbiljan posao za MUP. Advokat Veljko Milić ukazao je da izostaje adekvatna krivično-pravna zaštita novinara od nadležnih državnih organa. Naveo je da je od 150 podnetih krivičnih prijava, samo osam okončano sudskim odlukama, više od 70 postupaka je još u toku, dok je većina krivičnih prijava odbačena, a značajan deo prijava rešen je tako što je tužilaštvo primenilo institut – odlaganje krivičnog gonjenja. Zaštitnik građana Zoran Pašalić ponudio je pomoć te institucije u poboljšanju položaja novinara u Srbiji, kako je napomenuo, ne želeći da bude konkurencija, već udruženo sa strukom. “Vođe, koje su prikačene na medije, žele da se otarase medija, ako to nisu držači mikrofona, i njima nikakva konkurencija ne treba među sindikalno organizovanim zaposlenima”, ocenio je predsednik Ujedinjenog granskog sindikata “Nezavisnost” Zoran Stojiljković. Govoreći o javnim servisima, Jelena Kleut sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu podsetila je da je vlast u kampanji obećavala da će ukinuti pretplatu, ali je po dolasku na vlast javne servise stavila u podređen položaj, tako da je to „privremno davanje“ iz budžeta, isto kao i v.d. stanje, jedan od ključnih mehanizama disciplinovanja. Medijski forum organizovali su Sindikat “Nezavisnost”, NUNS i NDNV, u saradnji sa Fondacijom “Fridrih Ebert”.

A povodom Dana slobode medija Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvao je sve organe vlasti da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja. Kako je istaknuto, “ne umanjujući mesto koje pitanja bezbednosti novinara, zaštite izvora ili finansijske sigurnosti imaju za stanje slobode medija”, Poverenik koristi priliku da istakne značaj transparentnog rada svih organa vlasti i pouzdanosti informacija kojima oni raspolažu.