Foto: Pixabay.com

“Vlast u Srbiji guši kritičko izveštavanje”

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozvali su sve novinare i medije da danas, na Svetski dan slobode medija, u pet minuta do 12 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”.

Cilj je da se nadležna i najšira javnost još jednom upozore na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji. „Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju profesije i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana. Uloga i cilj novinara mora biti slobodno i odgovorno informisanje i doprinos kritičkom javnom dijalogu u društvu, a ne poslušničko ispunjavanje želja vlasti i političkih i ekonomskih moćnika“, ukazuje se u zajedničkom proglasu. Vlast u Srbiji, dodaje se, guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politika medija. Vlast je najodgovornija, prema njihovim navodima, za zloupotrebe javnog novca, zastrašivanja, klevetanja i omalovažavanja novinara/ki i medija. „Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene pokazuje lista medijskih sloboda ‘Reportera bez granica’ za 2019. godinu na kojoj se Srbija nalazi na 90. mestu od ukupno 180 zemalja, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu“, ocenjuje se u saopštenju. Na Međunarodni dan slobode medija ukazuje se na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju nesigurni u svoju bezbednost i za ponižavajuće plate koje su na samom dnu lestvice među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta. Potpisnici podsećaju i da su vlast i država dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede slobodan rad, bez diskriminacije, pritisaka i cenzure, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu. „Povodom dana slobode medija NUNS, NDNV i ‘Nezavisnost’ ponavljaju zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da se nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevamo i da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, posebno da se unapredi zaštita novinara od sve češćih pretnji i pritisaka putem društvenih mreža“, ocenjuje se u proglasu.

A Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je proglas u kome zahteva da Vlada Srbije uspostavi dijalog sa novinarima i medijima, uvažavajući standarde novinarske profesije i potrebe građana za pravovremenim, istinitim, nepristrasnim i potpunim informisanjem. UNS zahteva da Vlada do kraja godine omogući izradu medijskih zakona proizašlih iz Strategije razvoja sistema javnog informisanja i da u njenom sprovođenju predloži zakone kojima će podsticati poštovanje profesionalnih i etičkih standarda u medijima, kao i radna prava novinara i medijskih radnika.