Dunja Mijatović / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Mijatović: Položaj medija se pogoršava, ugrožena sloboda i bezbednost novinara

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocenila je, povodom Svetskog dana slobode medija, da se položaj medija u Evropi pogoršava i da je stanje slobode i bezbednosti novinara dostiglo uznemiravajuću tačku i pozvala političke vođe da pokažu veću rešenost za zaštitu medija.

“Ubistvo novinarke Lire Maki i nasilje i zastrašivanja novinara koji prate demonstracije u više evropskih zemalja najnoviji su primeri koji pokazuju da se pogoršava sloboda medija u Evropi”, napisala je Mijatović u saopštenju, objavljenom na njenom “Tviter” nalogu. Ona je ukazala da je poslednjih decenija Svetski dan slobode medija pružao priliku da se razmotri stanje slobode medija i “promoviše slobodno, diversifikovano i bezbedno novinarstvo”. Mijatović je rekla da je preokretanje zabrinjavajućeg trenda pogoršanja stanja slobode medija više pitanje političke volje nego sredstava. Ukazala je da zemlje članice Saveta Evrope treba u potpunosti da primenjuju standarde na koje su se obavezale. Iznad svega, napisala je Mijatović, važno je da se promeni sadašnji politički govor u kome se često novinari prikazuju kao neprijatelji. “Ne može se dovoljno naglasiti da političke vođe i osobe od uticaja imaju odgovornost da sami izbegavaju kao i da ne promovišu neprijateljski govor ili akcije prema novinarima. Slobodni i bezbedni mediji podstiču demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava koji ne mogu da postoje bez novinara koji otkrivaju zloupotrebe, obaveštavaju građane i traže odgovornost onih na vlasti”, navela je komesarka Saveta Evrope. Ona je podsetila da zaštita medija znači očuvanje sloboda i prava ljudi. “Što manje imamo slobode i diverziteta to naše društvo postaje manje demokratsko. Prema tome, krajnje je vreme da politički čelnici pokažu veću rešenost za zaštitu medija”, napisala je Mijatović.

A visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je da se slobodno novinarstvo nalazi pod sve većim pritiskom, dodajući da je EU rešena da brani slobodu medija u okviru svojih granica i širom sveta. “Vidimo sve više i više pokušaja da se ograniči prostor za slobodne medije, između ostalog i sistematskim podrivanjem njihove pouzdanosti. Previše novinara je izgubilo živote ili su ugrozili živote otkrivanjem istina”, navela je Mogerini, ističući da EU promoviše slobodne medije i obezbeđuje sredstva za projekte koji unapređuju kvalitetno novinarstvo, medijske slobode i pristup informacijama od javnog značaja. “Na Svetski dan slobode medija proslavljamo ključnu ulogu slobodnih medija, ne samo kao izvora pouzdanih i tačnih vesti, već i kao stuba demokratije. Kvalitet demokratskih procesa povezan je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokratije bez istinski slobodnih medija”, kazala je Mogerini. A šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković izrazila je zabrinutost zbog situacije na novosadskoj televiziji “Kanal 9”, posebno za zdravstveno stanje vlasnice tog medija Maje Pavlović koja već 18 dana štrajkuje glađu. Ona štrajkuje, jer smatra da je odlukama državnih organa i ekonomskim pritiscima televizija “Kanal 9” iz Novog Sada dovedena u neravnopravan položaj na tržištu, zbog čega je onemogućeno njeno normalno funkcionisanje. Janković je nakon posete predstavnika OEBS-a u Srbiji i Nezavisnog društva novinara Vojvodine Maji Pavlović, izjavila za “Betu” da posebno zabrinjava činjenica da mediji i novinari svoja prava ostvaruju na tako kompleksan način kao što je štrajk glađu.