Kalemegdan / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Pripremni radovi za gondolu na Kalemegdanu jesu deo izgradnje”

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je juče da su neistiniti navodi da se građevinska dozvola, čiji poništaj traži ta organizacija, ne odnosi na izgradnju gondole na Kalemegdanu.

U građevinskoj dozvoli izričito se navodi da se izdaje za “izvođenje pripremnih radova za izgradnju stanice gondola ‘Kalemegdan'”, navodi RERI povodom izjava najviših funkcionera Beograda, narodnih poslanika i “Skijališta Srbije”. Prema navodima ovog instituta, građevinska dozvola poziva se na lokacijske uslove koji su izdati za projekat izgradnje gondole, a koji shodno Zakonu o planiranju i izgradnji predstavljaju dokument koji prethodi izdavanju građevinske dozvole za konkretan objekat. Kako se navodi na sajtu te organizacije, pripremni radovi koji se sprovode na određenom zemljištu jesu radovi koji prethode građenju objekta i shodno odredbama Zakona, predstavljaju sastavni deo izgradnje objekta, za koji se izdaje građevinska dozvola. “To samo znači da je i za radove koji su do sada obavljeni, a koji se između ostalog odnose na seču stabla na predmetnoj parceli, prethodno morala biti izdata građevinska dozvola, a što u vreme seče prema javno dostupnim informacijama nije bio slučaj”, ukazao je RERI. Ta organizacija je navela da se nigde u rešenju o izdatoj građevinskoj dozvoli ne pominje da se ona izdaje za izvođenje arheoloških ispitivanja. RERI je, ističe se u saopštenju, upravo zbog toga što arheološka istraživanja nisu sprovedena na adekvatan način i što nije utvrđen uticaj projekta na životnu sredinu, podneo Upravnom sudu tužbu kojom je zahtevao da se građevinska dozvola oglasi nevažećom.

S druge strane, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da Grad Beograd, Republika Srbija i JP “Skijališta Srbije” poštuju svaku odluku suda, ali je naveo da će žičara između Kalemegdana i Ušća biti izgrađena u skladu sa zakonom. “Mi ćemo poštovati privremenu meru i očekujemo da će sud što pre da reši ovaj besmisleni spor, čiji je cilj da se spreče arheološka istraživanja koja će odmah potom biti sprovedena. Gondola neće ‘ući’ u Beogradsku tvrđavu, već u park. Beogradska tvrđava i park Kalemegdan nisu isto, što mnogi kritičari, nažalost, ne znaju”, rekao je Vesić.