Foto: rsf.org

RSF: Posle pet godina Vučićeve vladavine, novinarstvo u Srbiji nebezbedno i bez podrške vlasti

Srbija se na ovogodišnjem Svetskom indeksu medijskih sloboda “Reportera bez granica” (RSF) nalazi na 90. mestu, od ukupno 180 država, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu, objavila je juče ta organizacija.

Srbija je tokom pet godina otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer, a zatim kao predsednik, postala mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti, navodi se izveštaju. “Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i pretnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika”, navodi RSF. Mnogi pokušaji da se ugrozi integritet novinara nisu istraženi, rešeni ni kažnjeni, a “agresivne kampanje klevete koje provladini mediji organizuju protiv istraživačkih novinara su u punom zamahu”, dodaje se u izveštaju. Neki hrabri novinari nastavljaju, kako se navodi, da pokrivaju opasne teme kao što su kriminal i korupcija, ali “zbog nedostatka pluralizma u zemlji njihovo izveštavanje je ograničeno”. Izuzetno je zabrinjavajuća situacija između političara i medija, dezinformacija koje Vlada toleriše i nedostatka pluralizma u štampanim i elektronskim medijima, ističe RSF. Od država članica bivše Jugoslavije, najbolje je plasirana Slovenija i nalazi se na 34. mestu, BiH je na 63, Hrvatska 64, Severna Makedonija na 95, a Crna Gora na 104. poziciji. Kosovo se nalazi na 75. mestu. Najbolje plasirana na listi je Norveška, a na poslednjem mestu nalazi se Turkmenistan.

„Ne vidim šta je izvor da bi moglo da se zaključi zbog čega je Srbija pala na Svetskom indeksu medijskih sloboda”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović. Na pitanje o kakvim izvorima govori kada je reč o primeru podmetanja požara u kući novinara Milana Jovanovića, Gajović je odgovorio “pa dobro, da li ćemo sada da se vraćamo sto godina unazad”. Na konstataciju da je Jovanovićeva kuća spaljena u decembru prošle godine odgovorio je: “Svi smo se odredili prema tom činu negativno. Pa nećemo sada narednih 10 godina to da pominjemo kao loš primer. Valjda ima negde i dobrog primera na medijskoj sceni Srbije”. “Moram priznati da sam i ranije malo sumnjao u izveštaje ‘Reportera bez granica’, iako ne potcenjujem njihove informacije, ali uvek kada su u pitanju ovakve informacije imam malu skepsu i oprez”, rekao je Gajović.