Slobodan Georgiev / Foto: FoNet/TV FoNet

Georgiev: Iza napada na BIRN stoji Vučić

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) pozvala je nadležne u Srbiji da hitno reaguju povodom novog napada na njihovog urednika Slobodana Georgieva, navodeći da je usledio dva dana pošto je BIRN objavio fotografije, “koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata predsednika Srbije i Zvonka Veselinovića, ozloglašenog biznismena sa Kosova”.

Video klip pojavio se na “Tviteru” u sredu uveče, i odmah se “proširio” društvenim mrežama. Na montiranom snimku, koji traje oko minut i po, se pre svega Georgiev i BIRN, ali i Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK označavaju kao “izdajnici” i “strani plaćenici”. Georgiev je za Radio Slobodna Evropa (RSE) istakao da “nema dilemu” da je izvor svih dosadašnjih, pa i novih pretnji, “predsednik Srbije Aleksandar Vučić”. “Kapiju za napade otvorio je predsednik Srbije. On nas je prvi targetirao u avgustu 2014. kada smo objavili priču o “Etihadu”. Izašao je prvi i rekao da su to laži i neistine, da smo Miškovićevi plaćenici i ne znam šta sve nije govorio. Sedam dana posle toga se pojavila priča u ’Informeru’ kako smo Stevan Dojčinović (urednik KRIK-a), ja i Branko Čečen (urednik CINS-a) ozvučili hotel na Borskom jezeru zbog čega on (Vučić) nije mogao da ode na jedini odmor od pet dana koji je planirao. I od tada traje to ludilo. Znači, izvor tih pretnji je Aleksandar Vučić, nemam nikakvu dilemu. Sinoć sam mu poslao poruku i rekao da je on odgovoran za sve to. Nije mi ništa odgovorio”, rekao je Georgiev za RSE. Na pitanje da li je slučaj prijavio policiji, odgovorio je da ga je prijavio direktno Vučiću i ministru policije Nebojši Stefanoviću, jer “ovde nema policije, oni su policija”. “Mi smo ranije prijavljivali i podnosili krivične prijave, i niko nikada nije postupao”, naglasio je Georgiev. A tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković rekao je za “Insajder” da je tužilaštvo obavešteno o ovom događaju i da je u toku analiza da li ima mesta postupanju po službenoj dužnosti. “Targetiranje ne postoji kao krivično delo. O događaju smo obavešteni i u toku je analiza činjeničnog stanja radi ocene da li ima mesta postupanju po službenoj dužnosti u krivičnom postupku, ili se radi o događaju čije rešavanje spada u drugu oblast prava”, odgovorio je Stamenković. On je povodom slučaja tri novinarke i saradnice NDNV Sanje Kljajić, Vanje Đurić i Milene Popović, koje su na jednoj “Fejsbuk” stranici označene kao “Novinarke koje su osramotile Srbiju”, što je rezultiralo i pretnjama smrću, kazao da je povodom ovog događaja podneta prijava i da je postupanje u toku. Predstavnik OEBS za medije Arlem Dezir izjavio je da je “šokiran” videom koji je “otvoreni poziv na nasilje” protiv BIRN Srbija i Slobodana Georgieva.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je javnost da stane u odbranu profesionalnih novinara i medija koji su izloženi uvredama i vrlo ozbiljnim pretnjama zbog kojih im je ugrožena bezbednost. “Samo poslednjih dana nekoliko novinarki i novinara preživljavaju javni linč koji se protiv njih vodi na društvenim mrežama, osmišljen i organizovan u gebelsovskom maniru”, saopštili su iz koalicije. I Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrdi ko stoji iza montiranog snimka sa uvredljivim sadržajem, u kojem se istraživački mediji i novinari označavaju kao izdajnici i strani plaćenici i da pokrene postupak protiv odgovornih. A nedeljnik “Vreme” organizovaće danas u 10 časova ispred Tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Katanićevoj ulici akciju „Zaustavite nasilje nad novinarima“, sa ciljem da nadležnima ukaže da su oni zaduženi da reaguju i spreče pretnje novinarima na društvenim mrežama. ”Posle višegodišnjeg trpljenja pretnji, uvreda, zastrašivanja i pritisaka koji najčešće dolaze sa društvenih mreža i prolaze bez ikakve reakcije policije i tužilaštva, dolazimo lično da podsetimo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da novinari postoje”, naveli su iz “Vremena”.