Foto: Pixabay.com

Vlada usvojila leks specijalis o “švajcarcima”, “Efektiva” traži odlaganje primene

Nacrt zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je juče na sednici Vlade Srbije, nakon čega će biti upućen u skupštinsku proceduru, saopštila je Vlada.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se leks specijalisom rešava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rešenje. Kako je objasnio, nacrtom zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga. “Predviđeno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto. Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata”, istakao je Mali i zahvalio svim učesnicima pregovora. Nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 odsto plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto. U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu tog zakona banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita uradi u skladu sa tim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji. Nacrtom zakona biće omogućeno da se reši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima, a državu će leks specijalis koštati više od 11 milijardi dinara. Predstavnica Udruženja “CHF Srbija” Sanja Vujanović kazala je da su korisnici stambenih kredita u švajcarskim francima zadovoljni predlogom zakona. “Taj zakon je u okviru ustavnosti i zakonitosti i znatno će olakšati otplatu kredita”, rekla je Vujanović za “Betu” i preporučila korisnicima kredita koji imaju konvertovane ili već otplaćene kredite da pokušaju da se dogovore sa bankom o načinu otplate.

S druge strane, članovi Udruženja za zaštitu potrošača “Efektiva” traže da bude odložena primena leks specijalisa dok Vrhovni kasacioni sud ne donese konačni stav o ugovorima o tim kreditima. Predsednik “Efektive” Dejan Gavrilović kazao je za “Betu” da je Vrhovni kasacioni sud ranije doneo polovičan stav o tome da je ništava klauzula ugovora o indeksiranju kredita u franke, ako banke nemaju dokaz da su se zadužile u toj valuti.”Naš zahtev je da budu poništeni svi ugovori o kreditima u švajcarskoj valuti, što je stav i evropskih sudova, ili da budu konvertovani u evre po paritetu koji je važio na dan zaključenja ugovora”, kazao je Gavrilović. “Efektiva”, kako je dodao, nije učestvovala u pregovorima o leks specijalisu i članovi tog udruženja će nastaviti da u sudskim sporovima traže zaštitu svojih prava, a do sada je podneto nekoliko hiljada tužbi.