Skupština Kosova /Foto: FoNet/Skupština

Ljimaj: Kosovo spremno za nastavak dijaloga

Kopredsedavajući kosovskog pregovaračkog tima Fatmir Ljimaj izjavio je juče da je Kosovo svakog trenutka spremno za nastavak dijaloga o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali da nastavak zavisi od srpske strane.

„Trenutno mislimo da smo poslali poruku međunarodnoj zajednici da smo spremni. Oni moraju da rade sa Srbijom da Srbija bude spremna da sedne za sto. Kad god je Srbija spremna i mi smo spremni. To ne zavisi samo od nas, već i od druge strane“, rekao je Ljimaj za prištinsku agenciju “Kosovapres”. On je kazao da je obaveza ekipe Kosova da pitanje nestalih tokom rata bude glavna tema u razgovorima i obećao da neće biti konačnog dogovora bez otkrivanja sudbine nestalih i istrage slučajeva seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. „Takva nacionalna tema kao što su razgovori sa Srbijom, u prošlosti je vođena bez odgovornosti, bez platforme, bez ideja, bez transparentnosti, a rezultati se znaju“, rekao je Ljimaj. Prema njegovim rečima, taksa kao prepreka Srbiji za nastavak dijaloga biće ukinuta kada prestanu razlozi zbog kojih je uvedena. „Stoga je jedini način da se reše problemi između naših dveju zemalja ozbiljan dijalog koji će dovesti do srpskog priznavanja Kosova, a praktično uz priznavanje Kosova sve će biti rešeno“, kazao je Ljimaj.

A predsednik Kosova Hašim Tači otputovao je u Brisel, gde će se sastati sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom, saopšteno je juče iz Tačijevog kabineta. “Predsednik Tači zatražiće od lidera EU nastavak podrške i što brže ostvarivanje liberalizacije viza za građane Kosova”, navodi se u saopštenju.