Martinović i poslanici SNS / Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Umesto štrajka glađu – dežurstvo u parlamentu Srbije

Umesto najavljivanog štrajka glađu, predstavnici vlasti organizuju danonoćno dežurstvo u institucijama, Skupštini Srbije i Skupštini Grada Beograda.

Članovi i aktvisti SNS juče su skoro sinhronizovano ušli i u prostorije nekoliko lokalnih skupština kako bi iskazali „protest i neslaganje sa onim što radi opozicija“. Odbornici SNS zatvorili su se u skupštine Niša, Novog Sada, Zrenjanina i Čačka – gradova u kojima su deo vladajuće većine – kako bi, kako kažu, “zaštitili institucije”. Takođe, predstavnici SNS ušli su i u zgrade skupština u mestima u kojima nisu na vlasti – Šapcu, Paraćinu i beogradskoj opštini Stari grad.

Danonoćno dežurstvo u Skupštini Srbije umesto štrajka glađu dogovoreno je na konsultacijama sa liderom SNS i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštio je Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe naprednjaka u Skupštini Srbije. „Ako poslanici Dragana Đilasa odluče da stupe u štrajk glađu da bi ucenjivali državu, da bi ucenjivali predsednika Republike ili Vladu, istoga momenta svi poslanici SNS stupiće u štrajk glađu“, izjavio je Martinović novinarima u holu Skupštine Srbije. Radio Slobodna Evropa podseća da je ova odluka doneta nakon što su prethodno ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavljivali štrajk glađu zbog, kako su navodili, “nasilja koje sprovode lideri i pristalice Saveza za Srbiju”. „Branićemo Narodnu skupštinu od pokušaja nasilja, od pokušaja upada onih kojima u Narodnoj skupštini nije mesto. Nećemo da dozvolimo da se ponovi 5. oktobar, da se ponovi paljenje zgrade Narodne skupštine, krađa umetničkih slika, fizičko nasilje nad bilo kim“, poručio je Martinović. Poslanici SNS-a i njihovih koalicionih partnera biće prisutni u parlamentu i dan i noć kako bi branili Narodnu skupštinu od onih koji pokušavaju „nasiljem, fašizmom, divljaštvom i rušenjem da preuzmu vlast u Srbiji i promene izbornu volju građana“, poruka je vlasti koju je preneo Aleksandar Martinović. On je kazao da je vlast spremna za izbore i dijalog, ali da neće dozvoliti nasilje. Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je prihvatio sugestiju svog “saborca i vrhovnog komandanta” Aleksandra Vučića da odloži planirani štrajk glađu, dok takav štrajk eventualno ne otpočnu predstavnici opozicije. “Poslušaću to. Ne lako i ne sa entuzijazmom”, rekao je Vulin. A zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić „dežuraće“ u Skupštini grada Beograda. „Moja odluka da stupim u štrajk glađu je motivisana time da skrenem pažnju javnosti na ovo što oni (opozicija) rade. Ta odluka je i dalje na snazi, samo je odložena, biću zajedno sa opštinskim i gradskim odbornicima u Skupštini Grada Beograda. Onog časa, ako vidim, da oni nastavljaju da ucenjuju državu, da oni prete štrajkom glađu, istog časa ću stupiti u štrajk glađu“, obećao je Vesić. Prethodno je predsednica Skupštine Maja Gojković pozvala građane da “čuvaju Skupštinu” i 13. i 19. aprila, za kada je najavljen skup SNS. Ona je pozvala sve poslaničke grupe na kolegijum 16. aprila, ističući da se nada da će se svi odazvati, jer veruje da su svi za dijalog. Inače, sledeće nedelje na dnevnom redu Skupštine je zakon koji se tiče zaduženih u “švajcarcima” i Tijanin zakon.