Tamara Skrozza / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Skrozza: Moje pominjanje u tekstu premijerke poslednji u nizu napada

“Činjenicu da me premijerka Ana Brnabić pominje u svom autorskom tekstu ‘Politici’, pokušavajući da me profesionalno i moralno diskredituje, smatram samo poslednjim u nizu već dvonedeljnih, gotovo simultanih napada na mene”, izjavila je novinarka “FoNeta” i “Vremena” Tamara Skrozza.

Ona je “FoNetu” rekla da je serijal započela medijska savetnica predsednika Republike, dok je svojim ciničnim prozivanjem nastavilo Regulatorno telo za elektronske medije (REM). “Niz se, eto, završava tekstom u kojem mi je premijerka posvetila čitav jedan pasus”, ukazala je Skrozza. Prema njenom stavu, sramotno je za državu koja se predstavlja kao demokratska, da sebi dozvoljava ovakve, sve podmuklije, napade na bilo koga kome je jedina “krivica” to što se trudi da svoj posao obavlja odgovorno i u javnom interesu – sviđalo se to nekome ili ne. “Sramotno je da se u situaciji u kojoj se Srbija nalazi, najviše državne institucije bave bilo kojim novinarom lično, da ga imenuju, targetiraju, da mu se podsmevaju i dovode ga u opasnost”, ocenila je Skrozza. Uprkos svemu, ona je poručila da nastavlja da radi kako je radila i do sada, nadajući se da će joj to biti omogućeno. “Savest i obraz su mi čisti, a to će se valjda jednom računati”, zaključila je Skrozza. Njeno reagovanje usledilo je povodom izjave premijerke za “Politiku” da je “pravljenje spiskova od strane ‘građanske’ Srbije prvi put uočila u decembru 2017. godine”, u tekstu Tamare Skrozze “Briselski teatar apsurda”, objavljenom u “Vremenu”.

A na navode premijerke Brnabić reagovao je i nedeljnik “Vreme, napominjući da je tim tekstom “sramna kampanja podmetanja, neistina i napada” na Tamaru Skrozzu “dosegla vrhunac”. “Seriju sinhrnoziranog dvonedeljnog targetiranja započela je medijska savetnica predsednika Republike Suzana Vasiljević, nastavilo Regulatorno telo za elektronske medije kroz cinično prozivanje – a zapravo neuvijenu pretnju – da bi, na kraju, premijerka Brnabić udarila pečat podmukloj hajci zastrašivanja i otvorenog progona naše koleginice. Rukopis napada sa pozicije moći na Tamaru Skrozzu je isti i prepoznatljiv. Pozivajući, tobože na dijalog, cilj im je da profesionalno i moralno diskvalifikuju našu koleginicu zbog njenog višedecenijskog profesionalnog rada u javnom interesu i, posebno, uporne borbe za slobodu medija zahvaljujući kojoj je stekla ogroman ugled i priznanje, ne samo u Srbiji, već i u Evropi. Još opasnije je što se ovom podmuklom kampanjom Tamara Skrozza dovodi u direktnu fizičku opasnost. Obračuni sa pozicije vlasti i moći protiv pojedinaca zbog njihovog kritičkog stava i delovanja u javnom interesu svedoče o stepenu na koji su spali demokratija, sloboda izražavanja i položaj medija u Srbiji. Ukoliko im je bar malo stalo do osnovnih prava građana i evropskih vrednosti, nedeljnik ‘Vreme’ zahteva od svih predstavnika vlasti, počevši od premijerke pa naniže, momentalno obustavljanje podmukle kampanje protiv naše koleginice Tamare Skrozze”, navodi se u reakciji nedeljnika “Vreme”.