Foto: NDNV

NUNS i NDNV: Neprihvatljivo što je na O2 gostovao čovek koji je pretio Ćosiću i Janjiću

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su juče da najoštrije protestuju zbog odluke TV O2 da na toj televiziji gostuje Bogoljub Pješčić, čovek koji je nedavno pretio direktoru programa N1 Jugoslavu Ćosiću i glavnom uredniku agencije “Beta” Draganu Janjiću.

U saopštenju ovih udruženja ocenjuje se da je neprihvatljivo da televizija sa nacionalnom frekvencijom omogući da čovek koji je zbog pretnji saslušan u policiji, emisiju na toj televiziji iskoriti za nastavak kampanje protiv Ćosića i Janjića. Dodaje se da Pješčić, iznoseći neargumentovane kritike i optužbe, pokušava da vrši javni pritisak na te dve medijske kuće. NUNS i NDNV su podsetili da je izražavanje nezadovoljstva uređivačkom politikom pravo svakog građanina, ali da za to postoje mehanizmi, od Saveta za štampu do Regulatornog tela za elektronske medije. “To nezadovoljstvo ne sme i ne može biti inspiracija i opravdanje za otvorene pritiske, pretnje i zastrašivanje novinara i medija”, napominje se u saopštenju.

Inače, Jugoslav Ćosić je izjavio da je sve što je Pješčić rekao u emisiji na televiziji O2 neistina i ocenio da se radi o smišljenoj kampanji. Pješčić je krajem marta glavnom uredniku agencije “Beta” Draganu Janjiću poslao preteću poruku: “Ako u subotu bude nereda, čini mi se da će ‘Beta’ biti spaljena. Ništa strašno, kao u RTS, demokratski izraženo nezadovoljstvo”. Kako se navodi, ranije je Pješčić pozvao telefonom Ćosića, u razgovoru se lažno predstavio kao službenik Vlade SAD i pretio mu, dovodeći N1 u vezu sa terorizmom.

Ambasada SAD je na svom “Tviter” nalogu, prenoseći tekst saopštenja novinarskih udruženja, navela da je “zbunjujuće zašto srpski mediji nastavljaju da nude gostovanja čoveku koji je pretio uglednim novinarima i upućivao lažne optužbe”.