Angela Merkel / Foto: Fonet/AP, Markus Schreiber

Merkel: Moguće odlaganje Bregzita do 2020. godine

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je juče da je moguće odlaganje izlaska Velike Britanje iz članstva u Evropskoj uniji do početka 2020. godine.

“Odlaganje Bregzita za nekoliko meseci je moguće, do početka 2020. godine”, izjavila je kancelarka na sastanku sa članovima svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Merkel koja se juče sastala s britanskom premijerkom Terezom Mej, rekla je da EU ne želi da nametne Velikoj Britaniji “neuređeni” odlazak iz članstva, jer je u interesu Unije da nastavi da ima dobre odnose s tom zemljom. A Jelisejska palata je saopštila da se Francuska ne protivi odlaganju Bregzita, ali da se čini da je suviše dug period od godinu dana kako je to predložio Brisel. Pariz “nije zatvoren za druga rešenja, ali sa određenim ograničenjima i ne po svaku cenu”, saopšteno je pre sastanka francuskog predsednika Emanuela Makrona i Tereze Mej, koja je posle Berlina otputovala u Pariz.

U Briselu je za danas zakazan vanredni samit lidera EU o Bregzitu. Inače, britanska premijerka je zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pomenuo je “fleksibilno odlaganje do 12 meseci”.