Hašim Tači/ Foto: FoNet/ Newsroom

Tači raspisao izbore za gradonačelnike na severu Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, u kojima su predstavnici Srpske liste krajem novembra podneli ostavke, navodi N1, ističući da je zvanični Beograd bez reakcije na tu odluku.

Tači je za 19. maj raspisao vanredne izbore za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, a napominje se da je on to učinio gotovo dva meseca pre isteka zakonskog roka. Inače, predstavnici Srpske liste su u novembru podneli ostavke zbog uvođenja takse koja je i dalje na snazi, pa je nejasno da li će bojkotovati i raspisane izbore. Tačijev potez podržao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj. “Nakon odluke predsednika Kosova za raspisivanje izbora, pozivam političke učesnike da koriste svoje ustavno pravo na zastupanje interesa građana kroz učešće na ovim izborima. Takođe, pozivam građane opština da učestvuju na izborima i da glasaju za najbolje kandidate, koji će raditi za dobrobit građana ovih opština. Pozivam na slobodne, demokratske izbore zasnovane na Ustavu, našim zakonima i najvišim međunarodnim demokratskim standardima”, poručio je Haradinaj. Tači je pre iznenadne odluke o izborima, povukao još jedan neočekivani potez. Pre deset dana imenovao je osam članova gotovo godinu dana blokirane Centralne izborne komisije (CIK), među kojima i predstavnika iz redova srpskog naroda. A predsednica CIK Kosova Valjdeta Daka izjavila je da je Tačijeva odluka bila iznenađenje za CIK, prenosi “KoSSev”. “Izbori su raspisani, a mi ne znamo kako su raspisani. Danas je predsednik Kosova svojom uredbom raspisao izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu, koji će biti održani 19. maja ove godine. CIK je zakazao sastanak da bi doneo odluke ubrzo nakon što su raspisani prevremeni izbori”, rekla je Daka. Urednica portala “KoSSev” Tatjana Lazarević za N1 je ocenila da je odluka za izbor novih gradonačelnika, pomalo iznenađujuća za širu javnost. “Trebalo bi 28. maja, kada istekne rok, da se raspišu izbori za četiri severne opštine. Praktično, po ovome, izbori su raspisani dvadeset dana kasnije. I drugi rok je onaj koji je srpsko političko rukovodstvo, zajedno sa predsednikom Vučićem, kako su objasnili, postavilo da izađu iz kosovskih institucija. Navodno su hteli da izađu iz svih kosovskih institucija, predsednik Vučić je od njih zatražio da sačekaju 45 dana. Taj drugi rok ističe za pet dana”, podsetila je Lazarević.

Kako navodi “Tanjug”, posle odluke o raspisivanju izbora na severu Kosova, politički predstavnici Srba sa Kosova sutra će doći u Beograd, na sastanak sa državnim vrhom Srbije. Neposredno pre odluke Tačija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa američkim ambasadorom Kajlom Skatom, koji je poručio da je neophodno naći način za nastavak razgovora Beograda i Prištine, na šta je Vučić odgovorio da je to moguće jedino ako se povuku takse.