Fabrici i Stojanović / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Civilno društvo važan igrač u vršenju pritiska na institucije”

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je juče da će Unija nastaviti da podržava razvoj civilnog društva, jer je ono važan igrač u vršenju pritiska na institucije i u saradnji sa njima.

“EU podržava ulogu civilnog društva širom sveta, pa i u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. To je deo naše spoljne politike”, rekao je Fabrici na otvaranju Međunarodne nedelje civilnog društva, koju Građanske inicijative organizuju sa međunarodnom mrežom CIVICUS. Fabrici je kazao da je mnogo oblasti u kojima postoji odlična saradnja EU i civilnog društva u Srbiji i naveo, između ostalog, zaštitu životne sredine, istraživačko novinarstvo i prava manjinskih grupa. Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot kazao je da je tokom cele istorije SAD civilno društvo bilo to koje je omogućavalo svaki veliki korak napred, bilo da je reč o ukidanju ropstva, radničkim pravima, pravima potrošača ili obezbeđivanju opšteg prava glasa. Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio naveo je da civilno društvo predstavlja “pravi motor reformi” i kada se govori o bezbednosti, borbi protiv korupcije, zaštiti manjina ili osnaživanju žena. Predstavnik kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper naglasio je da ta organizacija pokušava da bude laboratorija ideja za civilno društvo u čijem su središtu odbrana osnovnih prava i sloboda i svet bez diskriminacije. Ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge ocenio je da je civilno društvo najvažniji stub demokratije i da su aktivni građani temelj zdrave države, a holandski ambasador u Srbiji Henk van den Dul rekao je da “nema sumnje da će Holandija snažno biti uz civilno društvo širom sveta”.

Na otvaranju Međunarodne nedelje civilnog društva autor satirične emisije “24 minuta” Zoran Kesić kazao je da je Srbija “Meka populizma” i da bi svako ko želi da upozna populizam, diktatorstvo i autoritarizam trebalo da dođe u Srbiju. Kesić je ocenio da ono što se u drugim zemljama zove podeljeno društvo, u Srbiji je postalo normalno stanje. Izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović izjavila je da živimo u svetu koji nije napravljen za slobodne ljude, te da je do toga došlo jer ljudi nisu bili ujedinjeni i nisu komunicirali. Ona je napomenula da sloboda medija ne sme biti ugašena, ni mediji zaplašeni. Generalna sekretarka CIVICUS-a Lisa Džon rekla je da su razlozi okupljanja u Beogradu solidarnost, moć zajedništva, kao i rad na promenama.

Inače, Međunarodna nedelja civilnog društva, koja traje do 12. aprila, predstavlja globalno okupljanje oko 1.000 lidera civilnog društva, aktivista i građana iz različitih sektora i regiona sveta, zainteresovanih da se uključe u pronalaženje zajedničkih rešenja za globalne izazove. Program manifestacije uključuje najmanje 30 sesija na teme koje se kreću od sužavanja slobode medija, hitne pomoći organizacijama koje trpe napade i povećanja odgovornosti civilnog društva.