Aleksandar Vulin / Foto: FoNet/MOD

Vojni sindikat Srbije podneo krivičnu prijavu i traži hapšenje Vulina

Vojni sindikat Srbije podneo je juče krivičnu prijavu protiv ministra Aleksandra Vulina zbog ugrožavanja teritorijalne celine i izdaje zemlje i zatražio njegovu smenu sa ministarske funkcije i hapšenje.

U saopštenju, koje prenosi “Beta”, sindikat je pozvao državne institucije da reaguju, a Skupštinu Srbije da preispita odgovornost člana Vlade Srbije i da o tome obavesti javnost, povodom njegove izjave o razgraničenju Srbije i Kosova. Prema navodima Vojnog sindikata Srbije, resorni ministar stavovima, koje je izneo u intervjuu “Večernjim novostima”, “širi strah” i “prekraja vekovne granice srpske države”. “Vulin je počinio i krivično delo Ugrožavanje teritorijalne celine gde se u članu 367 decidirano kaže ‘ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi deo teritorije ili deo te teritorije pripoji drugoj državi kazniće se zatvorom od tri do 15 godina'”, naveo je Vojni sindikat. Po oceni tog sindikata Vulinova odgovornost još je veća jer je “oficijelni ministar odbrane i njegov intervju u kome se kao de fakto priznaje postojanje Velike Albanije na vekovnom srpskom tlu jeste više nego crveni alarm” da reaguje republički javni tužilac, VBA uhapsi Vulina, a da se Vlada i predsednik “odreknu ovakvog saradnika”.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se zalaže za razgraničenje sa Albancima i to, kako je naveo, što pre. “Kada utvrdimo gde je linija, moći ćemo i da je branimo”, rekao je Vulin za “Večernje novosti”.