Foto: Printscreen

I posle 25 godina od smrti Dade Vujasinović istraga još u predistražnoj fazi

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsetilo je da se danas navršava 25 godina od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović i da taj zločin još nije rasvetljen uprkos više puta obnavljanim istragama i veštačenjima i nebrojenim obećanjima nadležnih državnih i pravosudnih organa.

NUNS je naveo da je „poražavajuća činjenica da se posle dve i po decenije slučaj još nalazi u predistražnoj fazi zbog čega i strahovanja da se čeka formalno opravdanje za zastarevanje slučaja i njegovo deponovanje u arhivu tužilaštva“. „Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta devedesetih godina i istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine“, navodi se u saopštenju i dodaje da je „prvobitna istraga konstatovala da se mlada novinarka ubila, ali u takvu zvaničnu verziju njena porodica, NUNS i brojne kolege nikada nisu poverovale“. NUNS je istakao da su proteklih 25 godina porodica Vujasinović i NUNS ukazivali na „brojne propuste istražnih organa tvrdeći da je Dada ubijena i zahtevajući da se povede nova, temeljna istraga“. U januaru 2009. godine, Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je policiji zahtev da istragu povede u drugom smeru, odnosno da prikupi dokaze o ubistvu, a obrt u istrazi utemeljen je na veštačenju balističara koji je 2008. osporio zvaničnu verziju o samoubistvu.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) podsetilo je da se navršava 25 godina od smrti Dade Vujasinović, da je slučaj i dalje u predistražnoj fazi, kao i da istraga još uvek nije odredila da li je njena smrt nastupila kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja. UNS je naveo da je „pre dve godine i devet meseci Više javno tužilaštvo (VJT) dobilo izveštaj Holandskog forenzičkog instituta u Hagu i da je zaključak izveštaja dostavljenog tom tužilaštvu jula 2016. godine da ‘povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja’“. „Na pitanje UNS-a šta je VJT od tada uradilo i dokle se stiglo sa rasvetljavanjem smrti Radislave Dade Vujasinović, u VJT su rekli da je Tužilaštvo pre veštačenja Forenzičkog instituta ‘preduzelo niz dokaznih radnji proverom svih raspoloživih informacija dobijenih od UNS-a, Komisije za istraživanje ubistava novinara i drugih izvora, pre svega ispitivanjem svedoka, kao i potrebnim veštačenjima’“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da su „u VJT rekli da nalaz Forenzičkog instituta nije isključio ni jednu od tri mogućnosti“. Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je za UNS rekao da „nažalost, komisija nema novih informacija o istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinović“. „Kao što znate skoro 15 godina ovaj slučaj je vođen kao samoubistvo. Naš manevarski prostor nije bio velik, ali sve što smo mogli da proverimo uradili smo uključujući i predlog da se uradi superveštačenje od strane relevantne svetske institucije, kako bi se ustanovile činjenice koje su bile sporne kada je reč o forenzičkom i sudsko medicinskom aspektu“, rekao je UNS-u Matić.