Foto: Pixabay.com

Mej: Tražiću od EU dodatno odlaganje Bregzita

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je juče da će Velika Britanija tražiti od Brisela dodatno odlaganje Bregzita u nadi da će uspeti da obezbedi podršku parlamenta za sporazum o razlazu s EU.

Posle sedmočasovne sednice vlade, Mej je rekla da želi da razgovora sa liderom opozicionih laburista Džeremijem Korbinom kako bi usaglasili plan za buduće odnose sa EU, prenosi BBC. Mej je navela da će njen sporazum o razlazu s EU, koji je britanski parlament tri puta odbacio, ostati deo dogovora. Istakla je da želi da odlaganje Bregzita bude “što je moguće kraće”, i da do izlaska Velike Britanije iz EU dođe pre 22. maja, kako ta zemlja ne bi morala da učestvuje na izborima za Evropski parlament. A predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je EU da bude strpljiva dok razmatra svoj odgovor na ponudu britanske premijerke. “Čak i ako ne znamo šta će biti konačan rezultat treba da budemo strpljivi”, napisao je Tusk na “Tviteru” posle izjave Tereze Mej.

Evropska unija je Velikoj Britaniji dala rok do 12. aprila da predloži plan za Bregzit, koji Brisel mora da prihvati, ili da napusti taj blok bez dogovora. Velika Britanija je prvobitno trebalo da napusti EU 29. marta, ali je Brisel pristao na kratko odlaganje Bregzita, kada je postalo jasno da parlament u Londonu neće usvojiti sporazum o razlazu do tog datuma.