Protest u Kolarčevoj / Foto: FoNet, Aleksandar Barda

Opozicija blokirala Kolarčevu, Vesić najavio krivičnu prijavu

Na radove koji bi trebalo da počnu danas u centru Beograda i pretvaranje više ulica u pešačke zone – ne pristaje opozicija, ali ni deo građana koji živi u centralnim gradskim ulicama.

Zbog toga su juče, prenosi N1, aktivisti Saveza za Srbiju (SzS) organizovali akciju i na nekoliko sati blokirali Kolarčevu ulicu i to džakovima sa solju, demonstrirajući kako će od danas funkcionisati saobraćaj u Beogradu. Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać kazao je da su Beograđanima želeli da pokažu šta sledi kada se zbog početka druge faze radova na Trgu republike, zatvori centar, a Kolarčeva bude u potpunosti van funkcije za svaki vid saobraćaja. On je pozvao gradske oce da sa planovima stanu, najavljujući da će u suprotnom fizički sprečiti mašine. “Ovo je blokada upozorenja, svima je već poznato da večiti zamenik Vesić Goran prevazilazi samog sebe u besmislenim projektima koji uništavaju grad. Mi ćemo, kao i na Kalemegdanu, fizički sprečiti mehanizaciju i nećemo im dozvoliti da nastave dalje radove. Ovo je naš grad, nije njihova naseobina i mi ne dozvoljavamo da se Beograd uništava”, rekao je Bastać. Iz SzS pozivaju gradsku vlast da organizuje referendum na kome bi se građani izjasnili o ideji “izmeštanja centra Beograda”. Poslanik Demokratske stranke Balša Božović smatra da je referendum neophodan zbog interesa građana, ali i dodaje da je u pozadini planova čelnika grada, kako kaže, isključivo interes privatnih investitora. “Tražimo od nadležnih vlasti referendum za područje centralnih mesnih zajednica u Beogradu, na opštini Stari grad, koje su pogođene rekonstrukcijama ulica, njihovom zatvaranju za saobraćaj i preseljavanju centra grada u Beograd na vodi. Ako vlast ignoriše referendum i ako je ne zanima kako građani žele da žive, onda će se borba preseliti sa institucija na ulicu”, poručio je Božović. Zbog potpisivanja projekta kojim se odobravaju najavljeni radovi i više ulica pretvara u pešačku zonu, Božović je podneo i krivične prijave protiv građevinskog inženjera Olge Perin, zamenika načelnika građevinske uprave Miloša Vulovića i drugih NN lica kao saizvršitelja. Međutim, krivične prijave najavio je i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. “Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za saobraćaj podneće krivične prijave upravo protiv onih ljudi koji su zaustavljali saobraćaj. To su i Nikola Jovanović i Marko Bastać i ostali koji su organizovali teror nad građanima Beograda. Mislim da je odavno mesto njima da na sudu objasne zašto ovo rade, jer kada se neko ponaša kao huligan, kada neko uništava grad, kada neko sprečava normalno funkcionisanje grada – onda treba da odgovara u skladu sa zakonom”, rekao je Vesić.

A na tribini koju je organizovala Građanska inicijativa “Pešaci nisu maratonci”, istoričarka umetnosti Irena Subotić poručila je da su “predugo ćutali”, te da su izmene koje slede centru grada devastiranje Beograda i uništavanje duha grada. “Ono što se sada dešava u samom centru je pravi atak na građane i na sve nas! Ono što se radi – radi se u ime nekog imaginarnog turizma, u ime nekih imaginarnih para koje treba da dođu, a ne misli se kako se može ovde kretati, disati, kako se može gledati to što se sada dešava? To je sve jedno duboko unakažavanje grada koje ne može da trpi više promene, mi smo, ja mislim, i predugo ćutali”, rekla je Subotić.

Inače, sve do 15. juna za saobraćaj će biti zatvoren deo ka Trgu republike – Kolarčeva ulica od Palate Albanija, Makedonska od Dečanske, kao i Francuska i Vase Čarapića od Dositejeve. Predviđene su i brojne izmene u gradskom saobraćaju.