Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Bela kuća ponovo preti da će zatvoriti granicu sa Meksikom

Trampova administracija zatražila je juče od Meksika i tri centralnoameričke države, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, da spreče hiljade ilegalnih imigranata da dođu do američke granice i ponovo zapretila zatvaranjem granice sa Meksikom.

“Potrebna nam je vaša pomoć”, rekao je vršilac dužnosti šefa kabineta Bele kuće Mik Malvejni u intervjuu televiziji Ej-Bi-Si njuz. Malvejni je istakao da bi Meksiko trebalo da pooštri kontrolu na granici sa Gvatemalom i spreči karavane da dođu do SAD, a da bi tri centralnoameričke zemlje trebalo da spreče migrante da napuste zemlju. Malvejni je ostavio otvorenom mogućnost da predsednik SAD Donald Tramp zatvori američku granicu sa Meksikom narednih dana, ističući da nema mnogo opcija zbog izostanka podrške demokrata za poboljšanje pogranične bezbednosti ili izmenu imigracionih zakona. “Suočen sa tim ograničenjima, predsednik će uraditi sve što može. Ako to znači zatvaranje graničnih prelaza, onda će to i uraditi”, istakao je Malvejni.

Inače, američka vlada je u subotu ukinula pomoć El Salvadoru, Gvatemali i Hondurasu, nakon što je Tramp oštro kritikovao centralnoameričke zemlje zbog slanja migranata u SAD i zapretio da će zatvoriti američko-meksičku granicu. Veliki broj azilanta pokušao je prethodnih dana da uđe u SAD, a Tramp je optužio tri države da “formiraju” migrantske karavane i šalju ih prema severu. Američki predsednik istakao je i da “postoji velika verovatnoća” da će naredne nedelje zatvoriti granicu, ako Meksiko ne spreči migrante da dođu do SAD. Oni koji često prelaze granicu, među kojima su radnici i studenti, strahuju od posledica Trampove pretnje. Demokratski predsednički kandidat Beto O Rurk je na mitingu u pograničnom gradu El Paso, u Teksasu, odbacio Trampove imigracione mere kao politiku “straha i podela”. Stejt department je saopštio da će sprovesti Trampovu direktivu, ukidanjem programa pomoći za tri centralnoameričke države i da će u taj proces uključiti Kongres, sugerišući da članovi Kongresa moraju da odobre ukidanje pomoći, vredne oko 500 miliona dolara. Vodeći demokrata u senatskom spoljnopolitičkom odboru, Bob Menendez, je Trampovu odluku nazvao neodgovornom i pozvao demokrate i republikance da je odbace. Ministarstvo inostranih poslova Hondurasa ocenilo je u subotu da je američka politika “kontradiktorna”, ali da su odnosi sa SAD “čvrsti, bliski i pozitivni”. Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen i drugi američki zvaničnici nedavno su upozorili da su pogranične službe preopterećene zbog porasta broja azilanata, među kojima je veliki broj dece i porodica koje beže od nasilja i ekonomskih problema. Nilsen je istakla da bi u martu ukupno moglo da bude pritvoreno 100.000 migranata, što je najveći broj za jedan mesec u poslednjih više od 10 godina. Ona je upozorila Kongres da se vlada suočava sa “sistemskim kolapsom” dok pokušava da zbrine više od 1.200 dece, bez roditeljske pratnje, i 6.600 migrantskih porodica u pritvoru. Meksički šef diplomatije Marselo Ebrard pokušao je da umanji pretnju od zatvaranja granice sa SAD i poručio da je Meksiko dobar sused i da ne deluje na osnovu pretnji.