Foto: Raskrikavanje/Print screen

Objavljena baza sufinansiranja medija – “Kešformisanje”

U protekle dve godine na lokalnim konkursima za medijsko sufinansiranje projekata od javnog značaja mediji bliski trenutnoj vladajućoj strukturi dobili su više od 260 miliona dinara, pokazuju zvanični podaci lokalnih samouprava u Srbiji koje je portal “Raskrikavanje” prikupio i objavio u bazi simbolično nazvanoj “Kešformisanje”.

Kako je navedeno, brojni mediji u vlasništvu Radoice Milosavljevića dobili su više od 59 miliona dinara, a više od 45 miliona dinara za dve godine dodeljeno je medijima niškog biznismena Vitka Radomirovića. “Gotovo 20 miliona dinara dobile su i ‘TV Zona plus’ i ‘ADD production’, firme u vlasništvu porodice direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića”, navedeno je u saopštenju KRIK-ovog sajta “Raskrikavanje”. Prema podacima portala, firma “Srbija danas”, koja stoji iza portala Srbijadanas.com, sa još dva medija u vlasništvu, Novosadskom televizijom i listom “Dnevnik”, dobila je nešto manje od 13 miliona dinara. Najviše novca dobila je mreža firmi “Kopernikus” – kompanija “Kopernikus Cable Network”, u vlasništvu Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS-a u Nišu, koja je preko svojih ćerki firmi dobila više od 65 miliona dinara. “Tome treba pridodati još najmanje 18 miliona dinara za projekte koje je u nekim slučajevima podnosila i kiparska ofšor firma ‘Kopernikus Systems’, a koji su se realizovali na kanalima ove mreže”, navodi se u saopštenju. Napominje se da gotovo po pravilu, već godinama, najviše novca sa lokala odlazi onim medijima koji kontinuirano krše Kodeks novinara Srbije i koji se zbog objavljivanja lažnih vesti i dezinformacija nalaze na rizičnoj listi medija koje objavljuje “Raskrikavanje”.

”Kešformisanje” (Ke$formisanje) je baza podataka o opštinskom sufinasiranju medija kroz projekte, koju su kreirale novinarke portala “Raskrikavanje”, koje se bave otkrivanjem lažnih vesti u Srbiji, pa baza daje jedinstveno poređenje medija koji dobijaju najviše novca iz budžeta, a koji objavljuju dezinformacije i obmanjuju građane.