Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

IFJ i EFJ podržali UNS i NUNS u osudi napada na slobodu medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je juče da su se Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) priključili svojim članicama UNS-u i Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) u osudi napada na slobodu medija i pozvali su vlast da zaustavi označavanje medija.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović je IFJ-u i EFJ-u, govoreći o pretnjama i pritiscima sa kojim je suočena televizija N1 i njeni novinari, rekao da ih podržava i da je “zaprepašćen onim što je postala standardna praksa vladajućih i opozicionih zvaničnika u Srbiji da označavaju medije čije izveštavanje im se ne dopada”. “UNS poziva vladajuće i opozicione lidere da se suzdrže od komentara na rad novinara na ovaj način. Ohrabreni smo nedavnim izricanjem kazne osobi koja je poslala preteće pismo N1 i pohvalili policiju i tužioce za njihovu brzu akciju u rešavanju ovog slučaja”, rekao je Radomirović. Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić “pozvao je sve državne zvaničnike da prestanu da šire animozitet prema profesionalnim medijima”. “Takvi pritisci i označavanje skoro uvek imaju za rezultat stvarne napade na novinare i medije”, rekao je IFJ-u i EFJ-u Bodrožić.

IFJ i EFJ smatraju da su “pretnje medijima neprihvatljive i pozvali su vladajuće i opozicione lidere da prestanu da uznemiravaju, vređaju i napadaju medije čije izveštavanje im se ne sviđa”. “Stanje srpskih medija postaje sve teže. U subotu 16. marta, grupa demonstranata je upala u kancelarije RTS-a”, naveli su IFJ i EFJ. UNS je podsetio da je prethodno vlasnik televizije N1 “Adria News” iz Luksemburga uputio pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i EU i zatražila zaštitu te televizije i njenih novinara od kampanje koju protiv N1 vode funkcioneri vlade i vladajuće koalicije, uključujući i predsednika države. U pismu IFJ-u, rukovodstvo N1 navelo je da je cilj vlasti da “kompromituje i zastraši N1 tako što će ga označiti kao antisrpsku televiziju”. Oni su u pismu naveli da je kampanja, koja je krenula početkom 2014. godine, porasla od kada je N1 počeo da izveštava o aktuelnim antivladinim protestima u zemlji.

I predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Arlem Dezir osudio je juče pretnje upućene u Srbiji novinarima TV N1 i naveo da je u pismu predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić izrazio zabrinutost zbog pretnji i pritisaka na TV. “U više situacija je proteklih dana prećeno programskom direktoru N1 Jugoslavu Ćosiću i drugim novinarima, koji su nazivani stranim plaćenicima, anti-Srbima, izdajicama i medijskom filijalom američke Centralne obaveštajne agencije”, saopštio je Dezir. On je dodao da je nekoliko političara optužilo N1 da podržava nasilje, zbog izveštavanja o upadu demonstranata u zgradu RTS. “Jedan tabloid je optužio N1 da poziva na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ozbiljno sam zabrinut tonom optužbi protiv N1. Takve tvrdnje mogu ugroziti bezbebnost novinara”, poručio je Dezir. On je u pismu Ani Brnabić izrazio nadu da će srpske vlasti obezbediti da novinari N1 rade bez ikakvog pritiska.