Isečena stabla na Kalemegdanu/Foto: FoNet/O. Stevanović

Struka traži obustavljanje projekta izgradnje gondole na Kalemegdanu

Više strukovnih udruženja juče je uputilo zvanično pismo nadležnim ministarstvima i institucijama, u kojem se traži obustavljanje projekta izgradnje gondole na Kalemegdanu.

Na to ih, kako su napomenuli, obavezuje i oko 14.000 potpisa građana koji su podržali Peticiju protiv izgradnje gondole. Pisma su upućena Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, Ministarstvu kulture i informisanja, Nacionalnoj komisiji za saradnju sa UNESCO pri Ministarstvu spoljnih poslova i Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Kako je istakla generalna sekretarka udruženja “Evropa nostre Srbija” Višnja Kisić, u pismima se ukazuje na neregularnosti u izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju gondole, kao i na nedovoljnu zaštitu i narušavanje kulturnog nasleđa. Kisić je ukazala da je cilj peticije zaštita ustavnih prava građana, potreba da se očuva baština, kao i da se probudi stručna javnost. Potpredsednica udruženja “Evropa nostre” Irina Subotić napomenula je da su predstavnici tog međunarodnog udruženja, koje okuplja više od 15.000 stručnjaka, obavešteni o ovom problemu i da su odlučili da tim povodom pošalju i svoju delegaciju. Predsednica društva konzervatora Srbije Katarina Maksimov ukazala je da ne postoji opravdanost za izgradnju objekata poput gondole i da u ovom slučaju nije sve urađeno po zakonu, jer nisu usklađeni svi projekti i planovi. Ocenila je da ovakav projekat menja karakter prvog i najstarijeg parka u Beogradu. “Struka ne vidi opravdanost izgradnje ovakvog objekta. Kada radite intervencije i inovacije na objektima od izuzetnog značaja, one moraju da budu isključivo u svrsi očuvanja nasleđa”, kazala je Maksimov.

Predsednik Srpskog arheološkog društva Adam Crnobrnja kao problem je istakao to što je projekat rađen bez ikakvih javnih rasprava i konsultacija sa strukom. Arheolog i predavač na Filozofskom fakultetu Staša Babić navela je da struka nije protiv razvoja i rasta grada, ali da se zalaže za to da grad raste na razuman način, uz očuvanje tradicije. “U suprotnom biće naneta velika šteta”, zaključila je Babić.