Foto: Pixabay.com

Britanski parlament glasao za odlaganje Bregzita

Britanski parlament glasao je sinoć ubedljivom većinom za odlaganje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije do 12. aprila ili 22. maja.

Za odlaganje Bregzita, prvobitno predviđenog za 29. mart, glasao je 441 poslanik, a protiv njih 105, prenosi BBC. Lideri EU odlučili su prošle nedelje da Velikoj Britaniji odlože izlazak iz članstva do 12. aprila, ako parlament u Londonu i treći put odbaci postignuti sporazum o Bregzitu, a ako ga usvoji, rok za Bregzit bio bi 22. maj, dan uoči izbora za Evropski parlament. Inače, britanski parlament do sada je dva puta ubedljivom većinom odbacio sporazum o Bregzitu koji je premijerka Tereza Mej postigla s Briselom.

A Mej je juče izjavila da će se povući sa čela vlade ako poslanici iz trećeg pokušaja podrže njen sporazum o Bregzitu. “Spremna sam da napustim dužnost i pre nego što sam planirala kako bih učinila ono što je dobro za našu zemlju i našu stranku”, rekla je Mej partijskim kolegama u poslednjem pokušaju da pobunjene članove Konzervativne stranke uveri da podrže dogovor postignut u Briselu. Ona je naglasila kako “potpuno razume” raspoloženje stranke i “želju za novim pristupom” i novim vođstvom za drugu fazu pregovora o Bregzitu. “Ja tome neću stajati na putu”, kazala je Mej, navodi “Fonet”. Ta njena izjava je poslednji dramatičan preokret u trogodišnjoj krizi u Velikoj Britaniji zbog izlaska iz Unije, ali i dalje ostaje nejasno kako će, pa čak i hoće li, Britanija napustiti EU.