Samit lidera u Briselu /Foto: FoNet/EU foto

EU pristala na odlaganje Bregzita

Evropska unija ponudila je Velikoj Britaniji odlaganje Bregzita, izlaska iz EU, do sredine aprila, umesto ranije dogovorenog za 29. mart.

Kako prenose svetske agencije, EU time daje šansu premijerki Terezi Mej da postigne dogovor u britanskom parlamentu o Bregzitu. Dodaje se da će EU dozvoliti i odlaganje do 22. maja, ali samo pod uslovom da Tereza Mej naredne nedelje izdejstvuje da se dogovor o Bregzitu prihvati u parlamentu. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je britanska premijerka prihvatila ponuđene scenarije za odlaganje Bregzita, a Mej je istakla da će sada “naporno raditi na tome da dobije podršku za usvajanje sporazuma”.

A onlajn peticija u kojoj se od britanske Vlade traži da odustane od istupanja zemlje iz članstva u EU dobila je za dva dana više od tri miliona potpisa, saopšteno je u Londonu. Peticija se nalazi na sajtu britanskog parlamenta, a za kratko vreme je prešla prag od 100.000 potpisa neophodnih za pokretanje rasprave u parlamentu. Međutim, rasprava u parlamentu ne bi mogla direktno da utiče na organizovanje glasanja i ispunjenje zahteva peticije. Ekspertkinja za javno mnjenje Sara Hobolt izjavila je “Frans presu” da takva vrsta peticije omogućava Britancima da iskažu zabrinost o nekoj tekućoj političkoj temi, ali ne može da utiče na odluke vlasti o organizovanju glasanja. Tekst su, između ostalih, potpisali glumac Hju Grant i pevačica Eni Lenoks. Peticiju je pokrenula Margaret En Džordžijadu koja je novinarima rekla da su posle referenduma u junu 2016. godine, na kojem se već građana opredelila za Bregzit, oni koji su protiv istupanja iz članstva u EU “ignorisani ili ućutkani”.