Protest ispred Ustavnog suda / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Protest građana zaduženih u švajcarskim francima – bez prekida

Članovi Udruženja građana zaduženih u švajcarskim francima “CHF Srbija” održali su juče u Beogradu protest pod sloganom “Rešenje ili razrešenje” i zatražili da Vlada Srbije nađe način da reši problem astronomskog rasta zaduženja zbog jačanja te valute.

Protest je počeo ispred Ustavnog suda, a posle toga je kolona krenula ka Predsedništvu Srbije, Vladi, Vrhovnom kasacionom i Apelacionom sudu. Predstavnici udruženja predali su Vladi Srbije zahteve za donošenje zakona o dinarizaciji svih kredita i zakona o zabrani prinudne prodaje jedine nekretnine, uz predlog tekstova tih zakona. Advokat Jelena Pavlović rekla je novinarima da će protest trajati bez prekida i razilaženja sve dok Vrhovni kasacioni sud ne donese jasan pravni stav o spornim kreditima, kao što je to učinio po pitanju troškova obrade kredita. “Nećemo odustati sve dok državne institucije ne shvate ozbiljnost problema. Ovo nije borba samo za rešenje pitanja kredita, već protest za jednu pravnu državu”, navela je Pavlović. Ona je podsetila da je udruženje “CHF Srbija” prošle godine tražilo od Vrhovnog kasacionog suda da se ubrza donošenje presuda koje se odnose na kredite građana zaduženih u švajcarskim francima. “Vrhovni kasacioni sud je obećao da će sve te predmete rešiti do 1. oktobra prošle godine i da će na osnovu toga međustepeni sudovi znati šta treba da rade. Međutim, to se nije desilo”, kazala je Pavlović. Ona je ocenila da je Vrhovni kasacioni sud građane zadužene u švajcarskim francima stavio u neravnopravan položaj, a ostali sudovi, po njenim rečima, reagovali su neefikasno i konfuzno. “Naša najveća uzdanica je to što su ovi krediti plasirani i u 13 drugih zemalja koje su zauzele stav da je praksa banaka bila nepoštena jer su te institucije govorile samo o prednostima kredita, ali ne o manama”, rekla je Pavlović. Banke su na taj način, po njenim rečima, neinformisane korisnike kredita “gurnule” u špekulativno devizno tržište. “Sudska praksa i dalje nije ujednačena, a suđenja koja traju 10 godina nama ništa ne znače”, dodala je Pavlović. Ona je kazala da članovi udruženja “CHF Srbija” smatraju da je glavni posao Vlade Srbije, kao i sudstva da štite ustavni poredak zemlje. “Verujemo da je naš poredak ozbiljno ugrožen i zato pozivamo sve građane da nam se pridruže u borbi za pravni poredak. Želimo da svaka Vlada radi u interesu svojih građana”, rekla je Pavlović.

Sanja Vujanović iz Udruženja CHF Srbija rekla je za N1 da će okupljeni građani ostati ispred suda do “rešenja ili razrešenja”. “Mi nećemo da idemo kući, radnici suda su u 15 čsaova otišli svojim kućama, a mi nećemo, dok nam krediti ne budu rešeni”, kazala je Vujanović. Kako je rekla, nemaju vremena da čekaju na parnične postupke koji se zakazuju za šest, devet i 12 meseci. “Izgubili smo 10 godina i nećemo više”, dodala je Vujanović.