Žan-Klod Junker / Foto: FoNet/EU foto

EU razmatra dodatni rok za Bregzit

Lideri Evropske unije razmatraju da li da Velikoj Britaniji daju dodatni rok koji bi odložio Bregzit do 22. maja, javlja AP, pozivajući se na neimenovane izvore u EU.

Agencija navodi kako iz dva izvora saznaje da lideri iz preostalih 27 zemalja članica Unije razmatraju nacrt predloga koji bi omogućio Velikoj Brtaniji datum izlaska neposredno pre izbora za Evropski parlament, koji će biti održani od 23. do 26. maja. Bregzit bi trebalo da stupi na snagu 29. marta, ali je britanska premijerka Tereza Mej tražila produžetak roka do 30. juna. Ona je kazala kako ne želi da Velika Britanija učestvuje na izborima za Evropski parlament. Ako se Bregzit ostvari pre 22. maja, EU bi izbegla potencijalne probleme izostanaka Britanije iz izbornog procesa za EP, s obzirom na to da bi Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje tehnički bilo član EU, ocenjuje AP. S druge strane, kako je javio BBC pozivajući se na diplomatske izvore, lideri EU razmatraju da odlože Bregzit do 7. maja. U igri je i produženje do kraja ove godine, ukoliko britanske vlasti do 11. aprila obaveste Brisel da će učestvovati na izborima za Evropski parlament .

A predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je juče da ukoliko britanski parlament ponovo odbije sporazum o Bregzitu naredne nedelje, lideri EU će biti pozvani na novi samit, takođe naredne nedelje. Junker je to izjavio uoči početka dvodnevnog samita lidera EU na kojem bi trebalo poslednji put kao članica da učestvuje Velika Britanija. Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Briselu da će ponovno odbijanje sporazuma u britanskom parlamentu dovesti do Bregzita bez dogovora, dodajući da se neće pregovarati o mogućem odlaganju datuma Bregzita ako britanski parlament ne prihvati sporazum. Premijer Luksemburga Gzavije Betel takođe je rekao da će se bez prihvatanja sporazuma u Predstavničkom domu britanskog parlamenta, krenuti “putem Bregzita” bez dogovora. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da podržava odlaganje Bregzita, ali želi da osigura da Velika Britanija ne učestvuje na izborima za Evropski parlament.

Inače, više od milion ljudi potpisalo je peticiju na stranici britanskog parlamenta koja poziva vladu da povuče aktiviranje člana 50. o izlasku iz EU i ostane u tom savezu, javio je CNN. Peticija sakupi hiljadu potpisa svakih nekoliko minuta, a pokrenuta je nekoliko sati nakon što se premijerka Tereza Mej u sredu obratila državljanima na televiziji kritikujući poslanike koji ne mogu da se dogovore oko izlazne strategije iz EU i poručila parlamentu da donese konačnu odluku.