Demonstranti u zgradi RTS/ Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Vučić zatražio aboliciju za prekršajno kažnjene zbog upada na RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od nadležnih organa da aboliraju i oslobode sve učesnike protesta koji su prekršajno kažnjeni zbog nasilnog upada u Radio-televiziju Srbije (RTS) i tokom protesta ispred Predsedništva Srbije, javio je RTS, pozivajući se na agenciju “Tanjug”.

Vučić je, međutim, kako se navodi, rekao da neće abolirati odgovornosti one koji su na protestu nosili motornu testeru i napadali policajce. A predstavnici Saveza za Srbiju su pre toga zatražili su da se privedeni puste na slobodu ili će, u suprotnom, organizovati mirne proteste i dežurstva ispred zgrade Predsedništva Srbije. Direktor policije Vladimir Rebić za RTS je izjavio da policija prethodnih dana privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS-a, devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog učinjenih krivičnih dela. Pred nadležnim prekršajnim sudom sedam osoba je hitno procesuirano. Šestoro je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dve se vodi prekršajni postupak u redovnoj proceduri. “Tri lica su zadržana jer su nasilno ušla u RTS, pretila motornom testerom, razbila staklo, bezobzirno se ponašali prema zaposlenima u RTS-u i policijskim službenicima”, rekao je Rebić, dodajući da su šestorica policajaca zadobila telesne povrede. Kako ističe Radio Slobodna Evropa, jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas najavio je da će u predstojećem periodu protesti svakako biti intezivirani i najavio njihovo održavanje i u beogradskoj opštini Grocka, u kojoj je nakon paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, za podstrekivanje optužen donedavni predsednik opštine Dragoljub Simonović. Lider Narodne stranke Vuk Jeremić je za RTV izjavio da upad u RTS nije bio planiran i da je dogovoreno da u budućnosti bude što manje neplaniranih poteza.

A Policijski sindikat Srbije (PSS) osudio je napad na policijske službenike tokom protesta u Beogradu i pozvao građane da ne provociraju i napadaju policajce, jer kako su naveli, “ko god to radi radi protiv naroda i države” i “nije ništa drugo do provokator kome je u cilju da izazove incident i stradanje”. PSS je pozvao policijske službenike da postupaju strogo u skladu sa zakonom i ocenio da nikako policija ne sme biti žrtva politike. “Vrlo je providno što se ministar (unutrašnjih poslova Nebojša) Stefanović sad setio policije, u ovom trenutku, uostalom kao i njegovi sindikati i parapolicijska udruženja. Ta pojačana brižnost zavisi očigledno od momenta, odnosno situacije do situacije”, naveo je predsednik PSS Veljko Mijailović u pisanoj izjavi. On je upitao Stefanovića gde je bio kada napadnu žandarmeriju na obezbeđenju “Parade ponosa”, kada je policija napadnuta na derbiju Zvezda-Partizan, kada su pre nekoliko dana osobe sa poternice napale policajce, kada su maskirane osobe demolirale hotel “Šumadija”… “Gde si tad bio ministre da štitiš prava i interese policije? Sad kad se desio narod policajci odjednom postaju fokus tvog interesovanja. Isti oni policajci koje ste potpuno desetkovali. Ako je i od vas previše je”, naveo je Mijailović. Kuća ljudskih prava i demokratije osudila je postupanje policije i pozvala  politički vrh, sve nadležne državne i nezavisne institucije i medije da zaustave dalju polarizaciju između građana i države i da tako omoguće osnove za demokratski dijalog. A Međunаrodnа federаcijа novinаrа i Evropskа federаcijа novinаrа (IFJ i EFJ) osudile su ulazak demonstrаnаtа i delа opozicije u zgrаdu RTS-a i zatažile od svih strаnа dа poštuju RTS-ovu nezаvisnost uređivаnjа, preneo je UNS. Generаlni sekretаr IFJ-а Entoni Belendžer u sаopštenju je istаkаo dа je upаd u prostorije bilo kog medijа nedopustiv u demokrаtskim društvimа. “Pozivаmo sve strаne, uključujući i držаvu, dа zаštiti uređivаčku nezаvisnost RTS-а. Srpsko društvo zаslužuje nezаvisаn Jаvni servis”, nаvodi se u sаopštenju.

A učesnici protesta “Jedan od pet miliona” iz Prokuplja i Žitorađe okupili su se sinoć ispred zgrade Okružnog suda u Žitorađi jer su trojica organizatora tog protesta u Žitorađi uhapšena, po navodima policije, zbog nasilničkog ponašanja. Okupljeni su izrazili protest zbog određivanja mere policijskog zadržavanja do 48 sati Milanu Blagojeviću, Miljanu Saviću i Milošu Janaćkoviću za koje se po navodima policije “osnovano sumnja da su počinili krivično delo nasilničko ponašanje”. Navodi se da je došlo do incidenta i fizičkog obračuna u kabinetu predsednika Opštine Žitorađa Ivana Stanojevića koji je ovu trojicu optužio da su ga fizički napali i tukli, zbog čega je intervenisala i policija. Jedan od organizatora protesta u Žitorađi Milan Blagojević prethodno je za “Betu” izjavoio da je pretučen u kancelariji predsednika te opštine, toliko da je “izobličen”.