"Pravda za Pavla"/Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Đaci Filološke gimnazije: Ako ne pustite Pavla, dolazimo u još većem broju

Učenici Filološke gimnazije u Beogradu protestovali su juče ispred policijske stanice u Bulevaru despota Stefana, zahtevajući da njihov drug Pavle Cvejić, koji je uhapšen jer je učestvovao u građanskim protestima, bude oslobođen, a njegov dosije izbrisan.

Poručili su da ukoliko za 48 sati Cvejić ne bude pušten da će se ponovnom protestu “pridružiti svi đaci svih škola u Beogradu”. Oni su naveli da “političko opredeljenje ne sme da utiče na obrazovanje” i da je Cvejić uhapšen zbog “svog političkog opredeljenja i građanskog prava da protestuje”, kao i da će “svakog dana naći način da se sa njim solidarišu”. Protest podrške počeo je okupljanjem više od stotinu učenika i profesora ispred Filološke gimnazije. Oni su, potom, peške kroz centar grada krenuli ka zgradi u Bulevaru despota Stefana, gde je pred policijskom stanicom bio postavljen kordon. “Okupili smo se ovde da iskažemo solidarnost sa Pavlom kome će mesec dana biti uskraćeno pravo na obrazovanje, zbog boravka u Padinskoj skeli. Ovo je moglo da se desi svakome od nas ko želi da iskaže svoje nezadovoljstvo sistemom“, rekao je Mateo Lazarević, učenik Filološke gimnazije. Prema rečima profesorke srpskog jezika i književnosti Ljudmile Pendin oko desetak profesora te gimnazije došlo je da podrži protest. “Došla sam kao majka Pavlovog vršnjaka, kao dugogodišnja profesorka i kao čovek da podržim ovaj protest. Profesori su ovde došli svojom voljom, niko nas nije terao. Želimo da se Pavlu omogući pravedno suđenje, koje neće trajati 30 minuta”, istakla je Pendin.

Okupljeni učenici naglasili su da nisu došli zbog vlasti, opozicije, ili protesta “Jedan od pet miliona”, već da pruže podršku, solidarišu se sa uhapšenim školskim drugom, kome je, kako su rekli, oduzeto pravo da normalno završi četvrtu godinu, pravo na obrazovanje i normalan život.