Federika Mogerini / Foto: FoNet/EU

Oštre kritike Mogerini na račun Kremlja zbog Krima

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini uputila je oštre kritike Kremlju uoči pete godišnjice ruskog preuzimanja i “nezakonitog pripajanja” ukrajinskog poluostrva Krim.

U saopštenju objavljenom 17. marta, dan pre pete godišnjice ilegalne aneksije Krima, Mogerini je istakla da EU “ostaje čvrsta u svojoj predanosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Evropska unija ponavlja da ne priznaje i dalje osuđuje ovo kršenje međunarodnog prava”, rekla je Mogerini.

“To je direktan izazov međunarodnoj bezbednosti, s teškim posledicama za međunarodni pravni poredak koji štiti teritorijalnu celovitost, jedinstvo i suverenitet svih država”, istakla je visoka predstavnica EU.

U međuvremenu, pres služba u Kremlju objavila je da će ruski predsednik Vladimir Putin obeležiti godišnjicu posetom Krimu i lučkom gradu Sevastopolju.

Mogerini je upozorila da su “kršenja međunarodnog prava Rusije dovela do opasnog povećanja napetosti u moreuzu Kerč i Azovskom moru”. Ponovila je da je kako Rusija “neopravdano koristila silu” 25. novembra prošle godine protiv ukrajinske mornarice, a od Rusije je zatražila da “bezuslovno i bez daljeg odlaganja oslobodi ilegalno uhapšene ukrajinske mornare, brodove i opremu”. Osudila je i rusku izgradnju mosta Kerč, koji povezuje ruski Taman s Krimom, rekavši da izgradnja tog mosta bez saglasnosti Kijeva “predstavlja dalje kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.”

Inače, Evropska unija je pre tri dana produžila sankcije protiv određenih ruskih pojedinaca i firmi na još šest meseci i dodala na spisak sankcija još osam ruskih zvaničnika povezanih sa incidentom u Kerčkom moreuzu. Mere EU sada su primenjene na ukupno 170 pojedinaca i 44 entiteta, saopštio je Savet EU. Ekonomske i pojedinačne sankcije EU Moskvi koje su na snazi uvedene su zbog situacije u Ukrajini i ruskog pripajanja Krima 2014. godine.

I SAD su, takođe, pre tri dana uvele nove sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog nastavka agresije u Ukrajini, saopštilo je američko ministarstvo finansija. Američko ministarstvo stavilo je šest zvaničnika na crnu listu zbog zaplene ukrajinskih brodova u Kerčkom moreuzu kod Krima u novembru 2018. godine i zbog njihove podrške separatistima na istoku Ukrajine. Sankcijama je takođe obuhvaćeno šest grupa u oblasti vojne industrije koje deluju na Krimu i dve građevinske i energetske kompanije. Prema tim merama, zamrznuta je njihova imovina u SAD i zabranjeno trgovanje sa njima.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je “rusofobiju” Vašingtona i Otave i ocenilo da sankcije neće dovesti do rezultata koje su SAD i Kanada želeli.