Glavni odbor DS / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Glavni odbor Demokratske stranke podržao ujedinjenje

Na redovnoj sednici Glavnog odbora DS, gotovo jednoglasno, podržana je incijativa za pokretanje procesa ujedinjenja i stvaranja velike Demokratske stranke, saopšteno je posle sednice.

Ističe se da je podržana incijativa za pokretanje procesa ujedinjenja i stvaranja velike Demokratske stranke, “kao započetog procesa ukrupnjavanja koji dominatno obeležava aktuelni politički trenutak i predstavlja zamajac prerastanju DS u najsnažnije gravitaciono polje u građanskom, demokratskom spektru”. Dodaje se da je glasanju prethodilo izlaganje predsednika DS Zorana Lutovca koji je naznačio magistralne pravce daljeg delovanja, naglašavajući da ujedinjenje progresivnih, demokratskih stranaka izvire iz zahteva koji su se čuli i na građanskim protestima, a i daju impuls reafirmaciji ideje koju demokrate nisu napuštale. “Ovoj ideji je došlo vreme, i ranije su činjeni pokušaji, ali sada nam uslovi nalažu istorijsku zrelost i odlučnost, zajedništvo i borbu za stabilnu državu i institucije u punom demokratskom kapacitetu”, kazao je  Lutovac. On je naglasio da nije reč o personalnoj uniji i kadrovskoj kombinatorici, da se ne radi o imenima, već o programu, navodi se u saopštenju. U diskusiji koja je usledila ideju su podržali članovi Glavnog odbora, ne sporeći suštinu i osnovnu premisu na kojoj se razgovori o uniji vode.

Nedavno su aktuelni i bivši predsednik DS Zoran Lutovac i Boris Tadić ocenili da iza ideje o ujedinjavanju stranaka koje su nastale iz te partije stoji želja da se stvori organizacija koja će biti glavna opcija za građansko-demokratske birače i koja će biti u stanju da integriše snage koje su protiv Aleksandra Vučića.